Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Ouders krijgen eigen bijdrage kinderopvang terug

Ouders die hun kinderen niet naar de kinderopvang kunnen brengen, krijgen de eigen bijdrage terug. Dat heeft het kabinet besloten. Vanwege de coronacrisis mogen alleen ouders met cruciale beroepen hun kind nog naar de opvang brengen.

Rond deze tijd valt de maandelijkse rekening van de kinderopvang weer op de deurmat. Het kabinet riep ouders eerder al op deze gewoon te betalen, ook al kunnen kinderen nu niet naar de opvang. Ook drong het kabinet er bij ouders op aan de opvang niet op te zeggen.

Een groot deel van de kosten van de opvang worden vergoed via de kinderopvangtoeslag. Het kabinet regelt nu dat ouders de eigen bijdrage die ze betalen ook terugkrijgen voor de periode dat hun kinderen niet naar de opvang kunnen. Deze compensatie zal aan de ouders worden uitbetaald via de kinderopvangorganisaties.

Veel ouders dreigden al om hun kinderen uit te schrijven nu ze niet meer naar de opvang kunnen, terwijl de rekeningen wel blijven komen.

“Het kabinet wil dat voorkomen, omdat dit voor veel ellende zou zorgen”, zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. “Als de crisis voorbij is zouden veel mensen hun plek in de opvang kwijt zijn. En als er minder geld binnenkomt, is de kans groot dat kinderopvangorganisaties in de problemen komen, terwijl die nu juist hard nodig zijn voor de crisisopvang van kinderen van ouders met vitale beroepen.”

Overigens krijgen ook ouders die een cruciaal beroep hebben en hun kinderen dus wel naar de opvang brengen compensatie. Het is te ingewikkeld om het anders te regelen. Bovendien werken deze ouders nu extra hard, zo zegt een woordvoerder, dus hebben ze dit extraatje ook wel verdiend.

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.