Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Ouders betrekken bij complexe medische zorg vaak nog witte vlek

Bij complexe medische beslissingen tijdens de zwangerschap of bij heel jonge kinderen, spelen ook de waarden van de ouders. Daar rekening mee houden blijkt in de praktijk vaak een uitdaging te zijn. Scholing, hulpmiddelen en meer tijd inruimen voor het gesprek kunnen helpen dit aspect van de zorg te verbeteren. Kinderarts-neonatoloog Rosa Geurtzen van het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis schreef hierover een review in The Lancet Child & Adolescent Health.

Kinderarts-neonatoloog Rosa Geurtzen van het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis schreef hierover een review in The Lancet Child & Adolescent Health.

Uit analyses van gesprekken blijkt dat een open discussie over waarden en een gedeelde aanpak met ouders regelmatig ontbreken. ‘Artsen kunnen een gesprek kleuren doordat ze voor- of nadelen eenzijdig benadrukken of een bepaalde optie veel meer aandacht geven”, aldus Rosa Geurtzen. “Of ze laten, onbewust, hun eigen waarden doorschemeren. Dan voelt de keuze voor ouders misschien niet gelijkwaardig. Artsen mogen zich daar meer bewust van worden.”

Neem perspectief ouders mee

Daarnaast kennen ouders hun onderliggende waarden niet altijd en kan het lastig zijn om die in een heftige situatie te ontdekken. Daar komt bij dat ouders hun waarden meestal niet uit zichzelf ter sprake brengen.” Hoe groot de rol van de ouders is bij een complexe medische beslissing verschilt ook per ouder. Deze keuzes zijn emotioneel zwaar, ethisch ingewikkeld, en de toekomst is vaak onzeker. “Sommige ouders willen of kunnen helemaal niet meebeslissen. Dan moet je als arts meer de last van een besluit durven dragen. Maar uiteindelijk willen alle ouders dat hun perspectief van hoe ze in het leven staan wordt meegenomen.”

Het belangrijkste gereedschap hierbij: een open en actief gesprek met de ouders, waarbij informatie beide kanten op gaat. “De kennis van een arts is vooral biomedisch. Maar ouders houden meer rekening met anderen in hun omgeving, en sociale, psychologische en spirituele factoren. Die waarden zijn belangrijk en moeten in beeld komen

Actief begeleiden

Het gaat erom dat je als arts de waarden van ouders passend meeneemt, om samen tot een zo goed mogelijk besluit te komen. “Artsen moeten ouders actief begeleiden om hun waarden te ontdekken en bespreken. Dat bereik je als zorgprofessional als je goede vragen stelt, een empathische houding aanneemt, continuïteit biedt en steunend bent, ongeacht de beslissing. Artsen mogen zich nog meer bewust worden dat samen beslissen betekent: actief meedenken met de ouders. Daarvoor geven we handvatten in onze review.’.

Incorporating parental values in complex paediatric and perinatal decisions

Bron: radboudumc.nl / vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.