Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

‘Opvoedstijl verzorgers bepalend voor overgewicht’

Gedragsproblemen bij jonge kinderen vormen een risico voor overgewicht op latere leeftijd. Daarom kunnen interventies tegen overgewicht het beste gericht worden op de opvoedstijl van verzorgers.

Dat blijkt uit onderzoek door Roxanna Camfferman aan de Universiteit Leiden. Het doel van het proefschrift, waarmee zij op 23 mei promoveert, was om mogelijke risicofactoren voor overgewicht in de vroege kindertijd te ontdekken, die als basis kunnen worden gebruikt voor het ontwikkelen van opvoedinterventies voor het verminderen van overgewicht.

Avondmaaltijd

Tijdens het onderzoek werden observaties gedaan van de avondmaaltijd bij gezinnen thuis. Daarnaast werden vragenlijsten ingevuld over het gedrag van de kinderen en de opvoedingsstijlen van de ouders.

Gedragsproblemen

Geconcludeerd werd dat gedragsproblemen in de vroege kindertijd (1 ½ tot 3 jaar) een risico vormen voor overgewicht op latere leeftijd. Ook geven de resultaten aan dat de ideeën en gevoelens die een moeder of verzorger heeft ten opzichte van een gezonde levensstijl voor het kind van belang zijn voor de voedingsgerelateerde opvoedpraktijken. Een positieve houding ten opzichte van gezond leven hing samen met meer ongewenste opvoedpraktijken, zoals overmatig controle uitoefenen.

Behoeften kind

Ook werd aangetoond dat kinderen van 4 tot en met 6 jaar waarbij niet goed gereageerd werd op de behoeften van het kind een hoger risico hebben op overgewicht. Reacties van de omgeving tijdens de maaltijd spelen ook een rol.

Lees hier de samenvatting van het onderzoek.

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.