Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Oproep aan kabinet: ‘Zet het extra geld voor kinderopvang al in 2024 in’

Dinsdag 19 september presenteerde het demissionaire kabinet-Rutte de begroting voor het komende jaar. Zeven organisaties in de kinderopvang roepen het kabinet via een openbare brief in het AD op om geld dat voor 2025 klaar ligt, komend jaar al in te zetten.

Het opiniestuk is opgesteld door de brancheorganisaties kinderopvang en gastouderopvang: BK, BMK, BVOK en Nysa, oudervertegenwoordiger BOink en beroepsvereniging PPINK.

Kinderopvang te duur voor ouders

Volgens de partijen is kinderopvang cruciaal om de economie in ons land op gang te houden, maar blijkt uit onderzoek van EenVandaag en Ouders van Nu dat veel ouders moeite hebben met het betalen van de kinderopvangrekening. ‘De kinderopvang is op dit moment gewoon te duur. Niet omdat wij dat zo graag willen, maar omdat het uurtarief dat de overheid nu vergoedt te laag is en de werkelijke kosten in de kinderopvang niet dekt. (…) Een ontwikkeling die in deze tijd van dure boodschappen en hoge energiekosten gewoon niet vol te houden is.’

Ouders hebben geld nú nodig

De lage en middeninkomens kunnen op deze manier hun plek in de opvang voor hun kind(eren) simpelweg niet meer betalen. ‘Het geld bij de overheid is ook niet eindeloos, maar kan wel sneller en beter worden ingezet. Op dit moment ligt bij het ministerie van Financiën voor 2025 een bedrag van 480 miljoen euro op de plank, bedoeld om de opvang goedkoper te maken nu het plan van bijna-gratis kinderopvang werd uitgesteld. Daar hangt dus al het kaartje ‘betaalbare kinderopvang’ aan. Maar dus niet voor volgend jaar, pas voor het jaar daarna. En dat is het probleem, want ouders hebben het nu nodig.’ Dat geld moet al in 2024 worden ingezet volgens de kinderopvangpartijen.

€ 1000 per jaar

Met deze 480 miljoen kun je het verschil maken in het leven van gezinnen, staat er in het opiniestuk. ‘Dat levert een gezin met een laag of middeninkomen met twee kinderen die allebei twee dagen per week naar de opvang gaan, bijna 1000 euro per jaar op onderaan de streep.’

Lees het volledige opiniestuk in het AD hier >>

Bron: AD en kinderopvangtotaal

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.