Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Online volgen van kinderen met astma verbetert controle

Dankzij het online zorgconcept Luchtbrug, een initiatief van het Radboudumc, hoeven kinderen met astma minder vaak naar het ziekenhuis. Bovendien kunnen zij laagdrempeliger communiceren met hun artsen en makkelijk hun individuele zorgplan met informatie over medicatie, doelen en actieplan bij klachten inzien. Dat blijkt uit promotieonderzoek naar het gebruik van Luchtbrug van kinderlongarts in opleiding Lara van den Wijngaart.

Luchtbrug is online astmazorg voor kinderen en jongeren waardoor minder poliklinische bezoeken nodig zijn. Via de online verbinding komen ze gemakkelijk in contact met hun astma team. Sinds de uitbraak van het coronavirus is er veel aandacht voor zorg op afstand. In het promotieonderzoek van Lara van den Wijngaart is de effectiviteit en doelmatigheid ervan onderzocht. Zij toont aan dat de Luchtbrug een goede manier om kinderen met astma te volgen en te begeleiden.

Zorg via online monitoring

In het onderzoek werden ruim 200 kinderen met astma verdeeld over twee groepen, waarbij de ene groep elke vier maanden fysiek op controle kwam en de andere groep elke acht maanden kwam en daarbij maandelijks werd gemonitord middels Luchtbrug. Hieruit kwam naar voren dat de astmacontrole verbeterde in de groep die via Luchtbrug gemonitord werd.

Lara van den Wijngaart, verbonden aan het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis: “Luchtbrug biedt voordelen voor de patiënten en hun ouders. Het leidt tot meer patiëntgerichte zorg en een verbeterde controle doordat er vaker gemonitord wordt. Bovendien is er laagdrempeliger contact met de artsen mogelijk. En ook belangrijk: ze hoeven minder vaak fysiek naar het ziekenhuis te komen, waardoor kinderen geen school, sport of hobby missen of ouders vrije dagen moeten opnemen.”

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat er voor zorgverleners veel ten goede verandert. Een deel van de taken kan worden overgeheveld van de kinderarts naar de kinderverpleegkundigen. Spreekuren worden doelmatiger omdat een deel van de informatie al bekend is. Artsen hebben via Luchtbrug een beter zicht op hun patiënt vanwege de continue monitoring. Bovendien hebben zorgverleners zo meer tijd voor complexere patiënten.

Luchtbrug inmiddels in 18 ziekenhuizen

Luchtbrug is een zogeheten eHealth innovatie die zo’n 10 miljoen euro per jaar kan besparen. Inmiddels gebruiken 18 ziekenhuizen deze innovatie. De Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa) heeft recent besloten om vergoeding van online monitoring via Luchtbrug mogelijk te maken. Luchtbrug werd mede mogelijk gemaakt door het Longfonds en het Innovatiefonds Zorgverzekeraars.

Bron: radboudumc.nl en vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.