Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Online special belicht wiegendood van alle kanten

‘Wiegendood-preventie: de nieuwste kennis & tip’. Aldus luidt de titel van een online special van Kenniscentrum Kraamzorg (KCKZ). Hierin lees je alles over wiegendoodpreventie. De inhoud varieert van achtergrondartikelen tot praktische tips.

Als een kind jonger dan twee jaar plotseling en onverwacht overlijdt, zonder dat daarvoor een medische verklaring wordt gevonden, spreken we van wiegendood. Internationaal wordt de term SUDI gebruikt. Wat staat voor: Sudden Unexpected Death in Infancy. De special gaat ook in op de invloed van baby marketing, social media en ‘momfluencers.

Beeldbank

Bij de special hoort een beeldbank. Hierop staan heel veel foto’s voorzien van een rood kruis (foute ligging) of groen vinkje (goede ligging). Bij dit bericht twee foto’s van een risicovolle ligging. De hoofdfoto is van ©Rieta Mulder.

Uit de inhoud

Preventieadviezen zijn essentieel
Floortje Kanits voerde een promotieonderzoek uit naar preventie van wiegendood in Nederland. Ze deelt haar kennis en de nieuwste inzichten graag met professionals in de geboortezorg. “Het is goed dat kraamverzorgenden de preventieadviezen duidelijk meegeven aan ouders.”

Kraamverzorgenden over veilig slapen
Mieke Cotterink, expert veilig slapen bij VeiligheidNL, geeft antwoord op de volgende vragen:

  1. Een matras(beschermer) met een ventilerende toplaag, is dat veilig?
  2. Wat is belangrijk bij het veilig gebruiken van een co-sleeper (aanschuifbedje)?
  3. Hoe kan ik ouders het beste adviseren over het gebruik van een babynestje?
  4. Mag een tweeling samen in één bedje slapen?

Veilig Slapen Stappenplan voor de geboortezorg
VeiligheidNL ontwikkelde diverse materialen voor professionals. In de special lees je hoe je ze stapsgewijs kunt inzetten als professional, kraamzorgorganisatie en verloskundig samenwerkingsverband.

Voorkeurshouding bij baby’s voorkomen
Uit angst voor wiegendood durven ouders hun baby vaak overdag ook niet op de zij of op de buik te leggen. Het gevolg is dat veel baby’s een voorkeurshouding krijgen, waardoor de schedel vervormt. ‘Jouw goede voorbeeld en voorlichting zijn essentieel om dit te voorkomen’, zegt kinderfysiotherapeut Leo van Vlimmeren in een interview

Holland’s Next Top Influencer Veilig slapen
Holland’s Next Top Influencer Veilig slapen Jeugdarts Myrna Linders ziet de beroepsgroep van kraamverzorgenden als een belangrijke troef in het tegengaan van de beïnvloeding van jonge ouders door baby marketing en momfluencers

Bron : vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.