Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

ONDERZOEK WIJST UIT: BADEENDJES ZIJN ÉCHT VIES

Op het eerste gezicht zijn het schattige beestjes, de gele (of blauwe of roze) eendjes waarmee kinderen in bad spelen. Schattig, maar wel potentieel ziekteverwekkend, blijkt nu uit onderzoek van Zwitserse en Amerikaanse wetenschappers.

In vier van de vijf badeendjes die onderzoekers onder de loep namen, werden ‘potentieel ziekteverwekkende bacteriën’ gevonden, met name in het viezige water dat uit de eendjes kan worden gespoten. Onder die bacteriën bevonden zich vervelende varianten als Legionella en Pseudomonas aeruginosa, een bacterie die vaak de oorzaak is van infecties die in het ziekenhuis worden opgelopen.

 

 

 

Bacteriën en schimmels

De wetenschappers van onder meer de Universiteit van Illinois en de Technische Hogeschool van Zürich vonden een opvallend hoog en gevarieerd aantal bacteriën en schimmels in de eendjes: tot wel 75 miljoen per vierkante centimeter. In bepaalde hoeveelheid kunnen bacteriën helpen om het immuunsysteem van een kind te versterken, maar in de verkeerde hoeveelheden kunnen ze ook infecties veroorzaken aan de ogen, oren en ingewanden.

Om te voorkomen dat er zoveel bacteriën en schimmels in het badspeelgoed komen, moeten polymeren van hogere kwaliteit worden gebruikt, zeggen de onderzoekers. Hun onderzoek is het eerste diepgaande naar dit onderwerp en werd deels gefinancierd door de Zwitserse overheid.

 

Niet direct in de prullenbak

Het onderzoeksresultaat is volgens Nederlandse wetenschappers geen reden om direct alle badeendjes in de prullenbak te gooien. “Overal zitten bacteriën. Op je handen, mond en ook bij het badputje”, vertelt Marcel Zwietering, microbioloog aan de Wageningen Universiteit.

“Mensen worden daar over het algemeen niet ziek van, behalve als je een lage weerstand hebt of als je bejaard bent.”

 

Waterdruppeltjes inademen

Volgens Paul van der Wielen, senior onderzoeker microbioloog bij KWR Watercycle Research Institute, kan de legionella pneumophila bij mensen met een verzwakt immuunsysteem een risico vormen voor de luchtwegen. “Als je kleine waterdruppeltjes met de bacteriën inademt, is er kans op een luchtweginfectie. Als je het opdrinkt, word je er in principe niet ziek van.”

De pseudomonas aeruginosa bacterie die in de badeendjes werd aangetroffen, is volgens Van der Wielen zorgelijker dan legionella. “Die kan namelijk ook oorinfecties veroorzaken en kinderen zijn gevoeliger voor dit organisme dan legionella pneumophila.”

 

Omspoelen met heet water

Dat de bacteriën juist veel op en in de badeendjes werden gevonden, is volgens Van der Wielen niet gek. Ze kunnen zich namelijk prima voeden met stoffen uit het plastic van de eendjes.

Toch denken de microbiologen dat ouders zich niet al te druk hoeven te maken als ze hun kinderen met speelgoed in bad laten spelen. “Spoel de badeendjes gewoon regelmatig om met heet water van 50 tot 60 graden, daarmee dood je namelijk de bacteriën”, zegt Van der Wielen. Ook Zwietering vindt het niet nodig om groot alarm te slaan. “Ik wil niet zeggen dat het hier om een storm in een glas water gaat, maar het komt wel in de buurt.”

 

 

 

bron: RTLnieuws.nl

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.