Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Met flesvoeding krijgen baby’s veel microplastics binnen

Baby’s die met een plastic fles worden gevoed kunnen dagelijks meer dan 1 miljoen stukjes microplastic binnenkrijgen. Hoe warmer het water waarmee poedervoedsel wordt opgelost of de fles is gesteriliseerd, hoe meer microplastic er vrijkomt. Nog niet bekend is hoeveel effect dit op de gezondheid van een baby heeft.

Wetenschappers van het Trinity College Dublin hebben dat ontdekt. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Food. Zij benadrukken dat de mogelijke gezondheidseffecten onbekend zijn. Die moeten ‘dringend’ worden onderzocht en vastgesteld. De onderzoekers keken naar de blootstelling van kinderen van 12 maanden aan microplastic in 48 landen en regio’s, waarbij gebruik werd gemaakt van tien soorten flesjes.

Flesjes van het veelgebruikte polypropyleen kunnen per liter tot 16 miljoen stukjes microplastic vrijgeven en zelfs biljoenen stukjes zogeheten nanoplastic. Gemiddeld krijgen baby’s 1,58 miljoen deeltjes per dag binnen. De potentiële blootstelling is het hoogst in Australië, de VS en Europa. Dat komt vooral omdat moeders daar relatief weinig borstvoeding geven.

Bezorgde ouders krijgen onder meer het advies om:

– flesjes schoon te maken met koud gesteriliseerd water en melkpoeder te bereiden in een bakje dat niet van plastic is;
– de melk pas in het flesje te doen als het is afgekoeld.

Het gebruik van een magnetron wordt afgeraden, evenals schudden met het flesje. Hoewel de effecten dus onbekend zijn, roepen de onderzoekers beleidmakers op de richtlijnen aan te passen. “Het laatste wat we willen is ouders ten onrechte alarmeren”, aldus professor John Boland van de Ierse universiteit.

Bron: Persbericht ANP en vakblad vroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.