Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Meer havo- en vwo-meisjes kiezen voor techniek

Op de middelbare school kiezen meisjes steeds vaker voor een technisch profiel. Dat gebeurt vooral op de havo en het vwo. In het vmbo is de stijging minimaal.

 

 

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tien jaar geleden koos 2 procent van de havo-meisjes en 6 procent van de vwo-meisjes voor het profiel Natuur en Techniek. In dit profiel zijn de vakken wiskunde B, en natuur- en scheikunde verplicht. Het aantal meisjes dat nu kiest voor deze richting is op de havo 10 procent en op het vwo 28 procent.

 

 

Vmbo

Nog altijd worden deze profielen vooral gevolgd door jongens: 26 procent van de havo-jongens kiest ervoor en 28 procent van de vwo-jongens. Opvallend is dat de stijging van het vak techniek onder mesjes op het vmbo veel minder hard stijgt. Daar kiest 4 procent van de meisjes voor techniek.

 

 

Nieuwe tweede fase

Volgens het CBS is de stijging voor techniekprofielen op de havo en het vwo vooral te verklaren door de invoering van de nieuwe tweede fase. Kinderen kunnen daardoor gemakkelijker profielen combineren, zoals Natuur en Techniek en Natuur en Gezondheid. Deze dubbelprofielen zijn vooral populair bij meisjes op het vwo.

 

 

Hoger onderwijs

De stijging in het middelbaar onderwijs is nog niet terug te zien in het hoger onderwijs. Daar is het aandeel vrouwen dat een diploma haalt in techniek gestegen van 2 naar 3 procent, maar dat is nog steeds marginaal.

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.