Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Luizenmoeders vinden ‘verbazingwekkend’ weinig hoofdluis

Goed nieuws voor (professionele) opvoeders: er werden tot dusver in 2018 veel minder luizen gevonden tijdens controles ten opzichte van vorig jaar. In totaal daalde het aantal meldingen van hoofdluisbesmetting met maar liefst 43 procent

De zomervakantie is voorbij en dat betekent dat veel kinderen weer een grondige controle op hoofdluizen krijgen door luizenmoeders en –vaders. Uit gegevens van Luizenradar.nl blijkt dat er, in vergelijking met vorig jaar, ruim achthonderd minder meldingen van hoofdluisbesmetting werden gedaan.

Controles
Ouders enzo sprak met verschillende directeuren van basisscholen. Moniek van Aarssen, directeur van basisschool De Diamant in Baarlo gaf aan dat luizenmoeders verbazingwekkend weinig hoofdluis hebben gevonden op de eerste maandag na de zomervakantie, waarop altijd de hoofdluiscontroles uitgevoerd worden. Dat het aantal hoofdluizen dit jaar is afgenomen, neemt niet weg dat het kammen en het regelmatig uitvoeren van hoofdluiscontroles van groot belang blijft.

Landelijk Steunpunt
Als er dan toch hoofdluis gevonden wordt bij een kind, is dat geen reden om het kind thuis te laten blijven van de kinderopvang nadat hij of zij tegen de hoofdluis behandeld is. Dat meldt het Landelijk Steunpunt Hoofdluis op haar website. ‘Wel is het belangrijk om het te melden op het kinderopvangcentrum. Ook moeten kinderen zo veel mogelijk direct hoofd-tot-hoofd contact met vriendjes en vriendinnetjes vermijden tijdens het hebben van hoofdluis en vlak na een antihoofdluisbehandeling.’

Tips
Het steunpunt geeft ook de tip dat het voor kinderopvangcentra en scholen belangrijk is een Coördinator Hoofdluis aan te stellen, die het aanspreekpunt wordt voor de medewerkers van de kinderopvanglocatie of school en ouders en die ervoor zorgt dat het protocol nageleefd wordt.

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.