Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

‘Lang schermgebruik kind kan blijvende oogschade veroorzaken’

Gezond opgroeien: dat gunnen we ieder kind. Toch waarschuwt het Oogfonds dat steeds meer kinderen in de toekomst te maken krijgen met blijvende oogschade, vanwege het dagelijkse schermgebruik. In de nieuwe podcast serie OverZien wil het Oogfonds (professionele) opvoeders informeren hoe verstandig om te gaan met beeldschermgebruik.

Volgens een op de vier ouders van 0- tot 1-jarigen zit hun kind minstens 2 uur per dag achter een beeldscherm. Gemiddeld besteden jonge kinderen tot en met 6 jaar 100 minuten per dag aan digitale media, met name op een tablet, telefoon of televisiescherm. Deze vrij schokkende cijfers werden bekendgemaakt tijdens de Media Ukkie Dagen in maart 2023, naar aanleiding van onderzoek door Netwerk Mediawijsheid.

Bewust maken

Het Oogfonds zegt dat opvoeders zich vaak niet bewust zijn dat overmatig gebruik van dichtbij-schermgebruik ernstige en blijvende oogschade kan veroorzaken bij kinderen. Met de podcast wil het Oogfonds opvoeders ‘bewust maken van het feit dat langdurig gebruik van schermen op korte afstand kan leiden tot (hoge) bijziendheid. Als we niets doen, is bijziendheid in 2050 dé belangrijkste oorzaak van slechtziendheid’, zegt Meta Neeleman, directeur-bestuurder Oogfonds. Bijziendheid, ook wel bekend als myopie, is een oogaandoening waarbij objecten dichtbij scherp te zien zijn, maar objecten op afstand wazig lijken.

Blijvende oogschade

Om de omvang van het probleem te begrijpen, heeft Bureau Objectief in opdracht van het Oogfonds onderzoek gedaan onder ouders en jonge kinderen (5 tot en met 12 jaar), gericht op hun scherm gebruik thuis. Opvallende resultaten uit dit onderzoek: bij kinderen van 5 tot en met 8 jaar brengt 43 procent dagelijks 60 minuten of meer door op een scherm, waarbij 27 procent tussen de 60 tot 90 minuten. Voor de groep van 9 tot en met 12 jaar is dit percentage zelfs 74 procent, waarvan 26 procent zelfs meer dan 2 uur per dag achter een scherm spendeert. Bijna de helft van de 563 ondervraagde ouders niet weet dat bijziendheid ernstige gevolgen kan hebben voor de oog gezondheid; op latere leeftijd kan de bijziendheid tot ernstige oogaandoeningen leiden zoals glaucoom (beschadiging van de oogzenuw), myope maculadegeneratie en netvliesloslating.

Podcast

Om ouders te informeren over myopie, het gebruik van beeldschermen bij kinderen en hoe hier verstandig mee om te gaan, komt het Oogfonds met de educatieve podcast OverZien. In deze serie van drie afleveringen komen kinderen, specialisten en ervaringsdeskundigen aan het woord. De eerste podcast-aflevering is vanaf donderdag 12 oktober te beluisteren via Apple PodcastsSpotify en de website van het Oogfonds. De tweede en derde aflevering volgen op donderdagen 19 en 26 oktober.

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.