Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Kwart van de Nederlandse kinderen bezoekt geen tandarts

Slechts 75 procent van de kinderen in Nederland gaat naar de tandarts. De overige 25 procent gaat dus niet en dat zijn vooral kinderen die in achterstandswijken wonen. In Rotterdam gaat zelfs 33 procent van de kinderen niet naar de tandarts.

 

 

“Soms zien we kinderen van vier jaar oud, bij wie alle tanden getrokken moeten worden. Die compleet rotte gebitten houden verband met gezondheidsproblemen op latere leeftijd. Slechte mondhygiëne wordt bijvoorbeeld gelinkt aan ziektes als diabetes”, vertelt Raoul Trentelman van stichting JeugdTandVerzorging.

 

 

Vaak weten ouders van kinderen in arme wijken niet dat de tandzorg voor hun kind wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Stichting JeugdTandVerzorging verstuurt daarom informatiepakketten naar gemeenten zodat zij ouders hierover kunnen informeren. De pakketten helpen, maar niet alle gemeenten willen de pakketten naar inwoners versturen uit privacyoverwegingen.

 

Het aantal jonge kinderen met melkgebitten vol gaatjes en zelfs ontstekingen blijft groeien. Ouders geven hun kind een flesje mee in bed. Een vorm van verwaarlozing? Er is al vaker voor gewaarschuwd en tandartsen en consultatiebureaus doen er al wat meer tegen. ,,Toch zien we sinds deze zomer weer aanzienlijk meer kinderen tussen de 2 en 5 jaar met ernstig aangetaste gebitten, die naar ons worden doorverwezen door gewone tandartsen’’, zegt kindertandarts Frederik Parrée van het UMCG. ,,Vaak hebben we geen andere keus dan nagenoeg het hele gebit te trekken.’’

 

Drie vragen over tandbederf

 

 

Hoe komt het?

Het is volgens tandartsen een combinatie van ‘s nachts jonge kinderen een flesje meegeven naar bed, het toegenomen aanbod aan snoep en ander gemaksvoedsel voor kinderen en een minder strenge opvoedstijl bij sommige ouders. ,,Het komt in alle lagen van de bevolking voor’’, zegt Parrée. ,,Ouders helpen hun jonge kinderen niet altijd bij het poetsen. Er zijn zelfs ouders die het kind de baas laten zijn. ‘Hij wil maar een keer per week poetsen’, hoor ik dan.

 

 

Wat is er aan te doen?

Na het doorbreken van de eerste tand zouden kinderen al voor voorlichting naar de tandarts moeten, vinden de tandartsen. Maar als het een keer mis is, en vullen niet meer lukt, is een stap verder het aanbrengen van een metalen kinderkroon. De volgende stap is het trekken van tanden of kiezen. Bij zeer jonge kinderen moet dat vaak onder narcose.

 

 

Hoe is het te voorkomen?

De tandarts wordt voor kinderen vergoed uit de verplichte basisverzekering. Toch gaan niet alle ouders met hun kind naar de tandarts. Er zijn in diverse plaatsen wel projecten zoals Giga Gaaf waarbij ouders op het consultatiebureau worden verwezen naar de tandarts.

 

 

Bronnen: Nationale Zorggids / AD / Leeuwarder Courant

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.