Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Invloed van extreme zwangerschapsmisselijkheid op gezondheid baby

Circa 2 procent van de zwangeren lijdt aan hyperemesis gravidarum. Dit is een extreme vorm van zwangerschapsmisselijkheid. Nieuw onderzoek toont aan dat de aandoening ook de gezondheid van de baby kan beïnvloeden. Dit kan, waarschijnlijk door ondervoeding, leiden tot een lager geboortegewicht en vroeggeboorte.

In een systematic review is gekeken naar de beschikbare literatuur tot begin 2022. De focus lag daarbij op de mogelijke gevolgen voor de pasgeborene.

Hyperemesis gravidarum lijkt geen invloed te hebben op de Apgar Score, asfyxie en pH bij geboorte. Wel werden er vaker kinderen met zowel een laag als een hoog gewicht geboren. Ook blijkt er een hogere kans op vroeggeboorte < 37 weken en meer kans op een geboorte vóór 34 weken (OR 2.81). Verder werden de kinderen van vrouwen met hyperemesis gravidarum vaker gereanimeerd vlak na de geboorte Tijdens de zwangerschap bleek er vaker sprake te zijn van loslating van de placenta.

Perinatal outcomes of infants born to mothers with hyperemesis gravidarum: A systematic review and meta-analysis

Bron: kennispoort-verloskunde.nl, vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.