Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Hulpmiddelen om ongelukken met hete thee te voorkomen

Jaarlijks belanden honderden kinderen van 0 – 3 jaar op de Spoed Eisende Hulp na een ongeluk met hete vloeistof, voornamelijk thee. Bij ruim een kwart volgt opname in het ziekenhuis. Een handige kaart zet de zeven belangrijkste mijlpalen in de ontwikkeling op een rij die een risico vormen voor een dergelijk ongeluk.

Gemiddeld belanden er dagelijks twee jonge kinderen op de SEH door een ongeluk met hete vloeistof. Vooral kinderen van één jaar zijn vaak het slachtoffer (52%). In 84% van de gevallen gebeuren deze ongelukken thuis, terwijl ouders in dezelfde ruimte zijn. Een kort onbewaakt moment is genoeg voor een kind om een kop hete thee, koffie of soep van een tafel of aanrecht te trekken of uit de handen van hun ouders te slaan.

Zeven belangrijkste mijlpalen

Belangrijke mijlpalen zoals kruipen of zich optrekken brengen nieuwe risico’s met zich mee. “Ik wist echt niet dat mijn kind dat al kon”, is een veelgehoorde reactie na een ongeluk. Het is dan ook belangrijk om ouders bewust te maken van de snelle ontwikkeling van hun kind en te zorgen dat ze op tijd maatregelen nemen. Daarom heeft VeiligheidNL de Veilig Opgroeien Uitvouwkaart gemaakt die door professionals kan worden besteld.

Deze geeft ouders een handig overzicht van de zeven belangrijkste mijlpalen in de ontwikkeling van hun kind. Zo kunnen ze de ontwikkeling van hun kind goed inschatten en leren ze wanneer en hoe ze hun kind kunnen beschermen of juist versterken. Geef de uitvouwkaart aan ouders bij het huisbezoek of bijvoorbeeld bij het eerste bezoek aan het consultatiebureau. Of verwijs ouders naar de Mijlpalencheck op kinderveiligheid.nl.

Mijlpalen-check

Via een QR-code verwijst de uitvouwkaart ook naar de Mijlpalen-check. Ouders krijgen daar een paar korte vragen over de ontwikkeling van hun kind en vervolgens op maat informatie over de mijlpaal die er aankomt.

Veilig Theedrinken

Ook handig: De 4 van Veilig Theedrinken van VeiligheidNL vat de vier belangrijkste adviezen samen en is beschikbaar in 11 talen. De vier adviezen luiden als volgt:

Als ouders hete thee of koffie drinken, dan…

…nemen ze hun kind nooit op schoot

…zetten ze hun kopje altijd buiten bereik van hun kind

…zetten ze hun kopje nooit op een tafel met een tafelkleed

…gebruiken ze geen theepot, maar een thermoskan

Bron: veiligheid.nl / vakbladvroeg

Gaat het toch mis, check dan dit filmpje:

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.