Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Huilbaby geeft ouderschap valse start

“De impact van excessief huilen van een baby op het ouderschap is enorm groot”, laat Ineke de Kruijff weten. “Ik krijg zeer regelmatig verhalen toegestuurd met zinnen als ‘nu, jaren later, breekt het zweet mij nog steeds uit als ik babygehuil hoor’. Het geeft een valse start aan het ouderschap.” In een interview vertelt Ineke hoe wel te handelen. “Hoopvol is een nieuwe werkwijze van netwerkzorg rondom excessief huilende zuigelingen.”

Ineke zal een en ander toelichten tijdens het online middagcongres Huilbaby’s onder de loep in één middag op 23 november.

“Door het vele huilen van hun baby voelen ouders zich niet capabel”, weet Ineke uit ervaring. “Ze worden er enorm onzeker en verdrietig van.” Hoe hen te ondersteunen? “In de eerste instantie hebben ouders van een huilbaby grote behoefte aan oprechte belangstelling en betrokkenheid. Neem hen dan ook vooral serieus in hun angsten en zorgen, luister goed en denk met hen mee. Onthoud je daarbij van veroordelen of ongevraagd advies geven. En wuif het probleem niet weg met opmerkingen als ‘het gaat wel weer over’.”

Paraplu in de regen

Ineke de Kruijff: “Zorg als professionals voor een paraplu in de regen”

Maar wat dan wel te doen? “Zorg als professionals voor een paraplu in de regen”, luidt kort en goed haar devies. “Maak bijvoorbeeld goede samenwerkingsafspraken in de regio met korte lijntjes tussen de zorgverleners. Overtuig je ervan dat iedereen weet wie wat doet. En maak met ouders een plan over wanneer wat kan helpen. Zijn er medische zorgen, regel dan op korte termijn een afspraak bij een ervaren kinderarts. Of, als die stap niet direct nodig is, laat jeugdverpleegkundigen huisbezoeken doen en zet zo nodig extra hulp in. Haal gewoon alles uit de kast om ervoor te zorgen dat deze baby’s en hun ouders thuis de hulp krijgen die ze nodig hebben. Dit kan veel stress, frustratie en zelfs ziekenhuisopnames voorkomen.”.

Nieuw: netwerkzorg

Van belang in dit verband is een nieuwe werkwijze van netwerkzorg rondom excessief huilende zuigelingen. Wat houdt de nieuwe opzet in? “In de eerste plaats betere informatie, veelal online, voor ouders. Plus afstemming over wie de regie heeft tussen de jeugdarts en de huisarts. Is medische zorg nodig, dan kan dit snel en volgt binnen vijf werkdagen een afspraak bij de kinderarts in combinatie met de medisch pedagogisch zorgverlener. Een week na dit consult belt deze laatste met ouders en na twee weken volgt een videoconsult over de afstemming plaats met ouders en verwijzend  jeugdarts of huisarts. Binnen deze aanpak hoort ook het snel schakelen met andere zorgverleners zoals fysiotherapie en logopedie. Dit alles vindt plaats op basis van het IMH- gedachtegoed – Infant Mental Health. De geschetste aanpak maakt het ook makkelijk om onderling dezelfde taal te spreken.”

Daar blijft het niet bij. “Met alle zorgverleners uit het netwerk organiseren we driemaandelijks een casuïstiekbespreking om blijvend van elkaar te leren. Deze nieuwe werkwijze rollen we momenteel uit in regio Utrecht maar zal binnenkort ook volgen in de regio ‘s rond Gouda en Rotterdam. De effectiviteit wordt tegelijkertijd wetenschappelijk onderzocht. Mijn hoop is dat over een aantal jaar overal in Nederland op deze manier gewerkt wordt.”

Online middagcongres

Over dit onderwerp verzorgt Ineke binnenkort een lezing tijdens het online middagcongres over de hulpverlening aan ouders met een huilbaby. Wat is dan de rode draad van je presentatie? “Aan de hand van casuïstiek zal ik de impact op ouders van excessief huilen helder maken en bespreken wat wij als zorgverleners kunnen doen. Uiteraard vertel ik dan meer over de nieuwe werkwijze van netwerkzorg rondom excessief huilende zuigelingen.” Bijzonder is dat je je presentatie doet samen met een ervaringsdeskundige moeder. Waarom? “Zij kan veel beter dan ik vertellen wat het echt met je als ouder doet. Hetzelfde geldt voor het geven van tips aan ons als zorgverlener in wat wel en niet kan helpen.”

Over het congres

Het congres vindt plaats op donderdagmiddag 23 november en is via een livestream te volgen of vanaf 1 januari 2024 gedurende 30 dagen online te bekijken. Vakblad Vroeg organiseert dit congres samen met Euregionaal Congresburo. Heb je een abonnement op het magazine VROEG, dan krijg je korting.


Sinds 2002 is Ineke de Kruijff werkzaam als kinderarts. Vanaf 2011 neemt ze deel aan de multidisciplinaire POP (pediater-obstetricus-psychiater) poli. Zwangeren met psychische klachten, psychiatrische voorgeschiedenis of met medicatie krijgen hier advies en begeleiding. In 2022 is zij gepromoveerd op de rol van ouderfactoren en stress bij excessief huilende zuigelingen. Sinds die tijd is zij tevens bezig met het opzetten van de ABC (advanced baby care) en BBC (basic baby care) poli voor deze zuigelingen, gekoppeld aan multicenter wetenschappelijk onderzoek.

Recent was Ineke opdrachtgever van de podcast ‘Ontroostbaar’, die gemaakt werd door Maarten Dallinga en Denise Hilhorst. In de podcast worden twee ouderstellen met een huilbaby gedurende drie afleveringen gevolgd. Te beluisteren via Apple en Spotify.

bron : vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.