Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Hoe laat je peuters gezond eten en bewegen?

Pedagogisch medewerkers zien steeds vaker peuters met een ongezond gewicht. Kinderopvangorganisatie Impuls doet daarom mee aan een programma binnen het project PreSchool@HealthyWeight van de Hogeschool van Amsterdam. De pm’ers leren daar hoe ze een gezonde leefstijl bij kinderen en ouders kunnen bevorderen en peuters gezond laten bewegen.

Pedagogisch medewerkers krijgen op de voorschool steeds vaker te maken met kinderen met een ongezond gewicht. Dit is een zorgelijke ontwikkeling, want uit onderzoek blijkt dat peuters met overgewicht later meer kans hebben op gezondheidsproblemen en obesitas. Bij voorschool Huibers in Amsterdam wordt daarom al een paar jaar extra aandacht besteed aan voeding en bewegen. De opvangorganisatie deed de afgelopen drie jaar met 41 locaties mee aan een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam binnen het project PreSchool@HealthyWeight. In het onderzoek werd gekeken wat een pedagogisch medewerker nodig heeft om goede ondersteuning te bieden aan kinderen en hun ouders op het gebied van een gezonde leefstijl. En dat is hard nodig, want in Amsterdam heeft inmiddels één op de vijf kinderen last van ernstig overgewicht.

 

 

 

Een gezonde start

Aan het onderzoek deden 115 pedagogisch medewerkers van Impuls mee. De medewerkers werden verdeeld in twee groepen. De ene groep deed mee aan een uitgebreid programma, de controlegroep werkte door zoals anders. De groep die het interventieprogramma volgde, kreeg verschillende trainingen. In de training Een Gezonde Start kregen de pm’ers handvatten om samen met de ouders een gezonde omgeving aan de kinderen te bieden en zelf het gezonde voorbeeld te geven. In de training PLAYgrounds gingen de pm’ers aan de slag met het beweeggedrag van de kinderen in de buitenruimte.

 

 

 

Resultaten

Begin 2019 is het project afgerond. Wat heeft het opgeleverd? ‘Pm’ers uit de interventiegroep weten nu meer over gezonde voeding en het belang van gevarieerd bewegen’, vertelt Nicole Toussaint, onderzoeker bij het lectoraat Gewichtsmanagement van de Hogeschool van Amsterdam. ‘Daardoor kunnen we onze keuzes tegenwoordig beter onderbouwen’, vult pm’er Sylvia Ruiter van Impuls aan.’ Ze geeft een voorbeeld. ‘Bij ons krijgen kinderen alleen volkoren brood. We kunnen nu beter uitleggen aan ouders waarom dat gezonder is dan wit brood. Bijvoorbeeld, omdat er meer vezels in zitten, wat goed is voor de darmwerking.’ De pm’ers hebben ook meer vaardigheden gekregen om gevarieerd bewegen uit te lokken. Op basis van de resultaten verwachten de onderzoekers dat andere voorscholen zullen volgen.

 

 

 

Profiel ‘Gezonde leefstijl’

In de opleiding tot pedagogisch medewerker wordt nog weinig aandacht besteed aan hoe je een gezonde leefstijl bij kinderen bevordert. De resultaten van het onderzoek  worden daarom ook meegenomen in het nog te ontwikkelen competentieprofiel ‘Gezonde Leefstijl’ voor pedagogisch medewerkers (in opleiding).

 

 

 

Lees meer

Lees meer! In het aprilnummer van Kinderopvang verschijnt een uitgebreid artikel over dit onderzoek, geschreven door journalist Femke van den Berg. Daarin lees je meer over het onderzoek, de trainingen die de pm’ers van Impuls hebben gevolgd en de resultaten van het onderzoek binnen het project PreSchool@HealthyWeight. Ook vind je tips hoe je een gezonde leefstijl van het kind en de ouders kunt bevorderen.

 

 

 

Dit artikel is geschreven door Susan Schaeffer en Femke van den berg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.