Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Hoe herken jij verschillende kinderziekten?

Deze maand besteden we extra aandacht aan verschillende kinderziekten. Zo kun je lezen wat een hersenvliesontsteking is en voor welke symptomen jij moet waken bij jouw kind. We delen ook een blog over verschillende andere kinderziekten met vlekjes. Ken jij ze allemaal?

Hersenvliesontsteking bij baby’s en kinderen

Een hersenvliesontsteking is een ziekte die relatief vaak voorkomt bij baby’s en kinderen. Weet jij welke symptomen horen bij een hersenvliesontsteking? Kunnen volwassen dit ook krijgen en is het besmettelijk? Lees er meer over in deze blog.

Wat is een hersenvliesontsteking?

Een hersenvliesontsteking (ook wel meningitis of nekkramp) is een ziekte waarbij er een virus, bacterie of schimmel binnendringt in de hersenvliezen. Als dit gebeurd kan het al snel heel gevaarlijk zijn. Logisch ook, onze hersenen sturen ons hele lichaam aan. Als er hier iets fout gaat, gaat het met de rest van ons lichaam ook mis. Daarom is het erg belangrijk om je bewust te zijn van de symptomen die voorkomen bij een hersenvliesontsteking en om daarna snel te kunnen handelen. Bel bij het vermoeden van een meningitis direct 112, want soms kunnen enkele minuten een groot verschil maken.

De symptomen van een hersenvliesontsteking

Een meningitis heeft onder andere vergelijkbare symptomen als een griep. Maar er is meer. Je hebt (hoge) koorts, je kunt moeilijk tegen geluiden en licht en je hebt vaak (extreme) hoofdpijn. Kleine kinderen kunnen klagelijk of schril huilen. Daarnaast kan het kind zich verward of onprettig voelen en veel overgeven. Wat je bij een hersenvliesontsteking ook kunt opmerken is dat het kindje de kin niet op zijn/haar borst kan leggen.

Daarnaast zal het verschonen van de luier pijn veroorzaken bij een baby, dit omdat je de beentjes omhoog tilt en hierdoor de nek ook pijn kan doen. Ook kan het zijn dat je puntvormige rode vlekjes op de huid ziet. Deze vlekjes zijn niet weg te drukken als je er met een glas op drukt, de plekjes worden niet wit. De koorts is vaak hoog en de hoofdpijn intens, wat het kind als hij/zij wat ouder is kan aangeven.

Is een hersenvliesontsteking besmettelijk?

Er zijn verschillende soorten hersenvliesontsteking. Alle soorten meningitis zijn besmettelijk; maar de virale variant is het meest besmettelijk. De ziekteverwekkers van een meningitis kunnen worden doorgegeven aan andere personen. Dit kan gebeuren als zij dicht bij jou in de buurt kuchen of als je met een besmet persoon zoent. Daarnaast kan het ook zijn dat een besmet persoon met zijn handen een voorwerp aanraakt wat jij ook aangeraakt hebt en dat kan er voor zorgen dat je besmet raakt. Het is daarom erg belangrijk om vaak de handen te wassen en te niezen/kuchen in een papieren zakdoek of in de plooi van de elleboog.

Kunnen volwassenen ook een hersenvliesontsteking krijgen

Een hersenvliesontsteking wordt in de volksmond vaak een kinderziekte genoemd. Ondanks dat de eerste risicogroep van een meningitis inderdaad baby’s en kinderen zijn, kan de ziekte ook bij volwassenen voorkomen. De tweede risicogroep van een meningitis zijn jong volwassenen (tussen de 15 tot 19 jaar oud). Daarnaast lopen ook militairen en mensen in een beroep waar een persoon zich vaak en veel tussen andere mensen bevindt een groter risico.

Hersenvliesontsteking bij kinderen: extra alertheid is belangrijk

Baby’s en kinderen zijn minder goed in staat om aan te geven wat er is. Dit maakt het moeilijker om goed door te krijgen wat er nou precies aan de hand is. Daarom is bij baby’s en kinderen extra alertheid erg belangrijk. Veel van de symptomen van hersenvliesontsteking komen namelijk overeen met het hebben van een griep.

Daarom is het extra belangrijk om je bewust te zijn van de symptomen die afwijkend zijn.  Deze symptomen zijn onder andere het niet kunnen liften van de nek, eventueel rode vlekken op het lichaam zien verschijnen en niet goed meer kunnen communiceren met de buitenwereld. Houd in de gaten dat het belangrijk is om bij een baby jonger dan drie maanden met koorts boven de 38,5 graden altijd gelijk de huisarts te bellen. Die kan vaststellen wat er echt aan de hand is.

Praktische tips voor preventie

Het krijgen van een hersenvliesontsteking is niet altijd te voorkomen. Hieronder delen wij  een aantal  praktische tips voor preventie die jij dagelijks kunt toepassen om de kans op een meningitis te verkleinen.

  • Maak het speelgoed dat een kind in de mond neemt aan het eind van de dag goed schoon (dit mag met een normaal schoonmaakmiddel).
  • Verschoon dagelijks de handdoek op het toilet en in de keuken waar iedereen zijn/haar handen aan afdroogt.
  • Houd pasgeboren baby’s uit de buurt van kuchende en niezende mensen.
  • Was de handen regelmatig; ook voordat je een flesje klaarmaakt voor een baby of als jij (of je kind) een dier heeft geaaid.
  • Zorg dat iedereen in huis zijn eigen tandenborstel, handdoek en washandjes gebruikt

Wil jij graag beter de symptomen van een hersenvliesontsteking leren herkennen en weten wat je dan moet doen? Volg onze combinatie cursus EHBO bij Baby’s en Kinderen + Herken Kinderziekten. Je leert dan alles over deze en nog 17 andere veel voorkomende kinderziekten. Je leert ook zelfverzekerd en adequaat handelen in geval van nood.. Je volgt de theorie online en kunt je daarna aanmelden voor een praktijksessie bij jou in de buurt. Wist jij daarnaast dat 80% van alle zorgverzekeraars jouw EHBO cursus vergoeden, doe hier de vergoedingscheck. 

 

Kinderziekten met vlekjes

Kinderziekten met vlekjes komt veel ouders bekend voor. Bijna ieder kind krijgt namelijk wel eens vlekjes over het lichaam. Soms gaan deze ook nog gepaard met blaasjes. Er zijn verschillende kinderziekten met vlekjes. In dit artikel ontdek je welke dat zijn.

Wil je meer weten over kinderziekten en hoe je deze kan herkennen? Volg dan onze online cursus Herken Kinderziekten.

Mazelen

Het begint vaak met een simpele verkoudheid. Je kind moet niezen, hoesten, krijgt koorts en rode ogen. Je kind zal grieperig zijn en op de derde dag kunnen er witte plekjes aan de binnenkant van de wang verschijnen. De vierde en vijfde dag verschijnen vlekjes over het lichaam. Vaak beginnen deze vlekken in het gezicht en achter de oren. Daarna verspreiden ze zich over het lichaam.

Roodvonk

Baby’s lopen niet veel risico op roodvonk, doordat ze antistoffen meekrijgen van de moeder. Alleen als peuter of kleuter neemt het risico op roodvonk toe. Door een bacterie kan een kind roodvonk oplopen. Vaak herken je roodvonk aan de frambozentong of aardbeientong. Meestal ontstaan na twee dagen vlekjes die als eerst op de borst verschijnen. Daarna breiden ze uit over het lichaam.

Rode hond

Rodehond is een vrij onschuldige aandoening bij kinderen. Ook deze kinderziekte start met griepsymptomen. Een kind raakt verkouden, krijgt pijn in de gewrichten en heeft lichte koorts. Ook kom een rode uitslag op.

De vijfde ziekte

De vijfde ziekte is een besmettelijke kinderziekte. Het virus start met rode wangen. Alleen daar blijft het niet bij. Ook bij deze kinderziekte krijgt een kind vlekjes over het lichaam en in het gezicht. Meestal is de uitslag na 10 dagen weer verdwenen.

De zesde ziekte

De zesde ziekte lijkt veel op de vijfde ziekte met als enige verschil dat de klachten vaak iets erger zijn dan bij de vijfde ziekte. De zesde ziekte gaat vaak gepaard met hoge koorts en lichte diarree. Wanneer de koorts weggezakt is, komen de rode vlekjes op.

Waterpokken

Waterpokken is een besmettelijke ziekte, veroorzaakt door een virus. Beginnende waterpokken ontstaan vaak als eerste op het hoofd. Er komen kleine rode jeukende vlekjes op het gezicht en deze vlekjes komen op het hele lichaam. De vlekjes worden blaasjes die vervolgens weer indrogen. Lees hier meer over waterpokken en wat je kunt doen om je kindje te helpen.

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.