Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

HET CORTISOLNIVEAU IN DE HERSENEN

Uit onderzoek in 2006 is gebleken dat baby’s meer stress ervaren in de opvang, dan thuis. Hierbij is een relatie aangetoond tussen de kwaliteit van de opvang en het cortisolniveau in de hersenen. 

Waarbij een lage kwaliteit van de opvang leidt tot een verhoogd cortisolniveau wat vervolgens weer negatief is voor de ontwikkeling van de hersenen. Cortisol is een stresshormoon dat bij hoog of heel laag niveau invloed heeft op de ontwikkeling van de hersenen van baby’s.

 

Baby’s en dreumessen hebben heel andere behoeften dan peuters en kleuters. Deze allerkleinsten hebben veel persoonlijke aandacht nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Dat maakt de opvang van deze doelgroep tot een speciale uitdaging.

 

 

 

STRESS

Feiten uit onderzoek die van invloed zijn op de stress:

→ Baby’s die verzorgd worden door professionals die sensitief responsief hoog scoren zijn minder gevoelig voor het aanmaken van cortisol in situaties die stressvol zijn.

→ Veilig gehechte baby’s zijn minder gevoelig voor het aanmaken van cortisol in situaties die stressvol zijn.

→ Vermindering van het stressniveau van de baby heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van de hersenen.

→ Opgroeien in een prikkelarme omgeving in de eerste kritische ontwikkelperiode van het jonge kind zorgt voor een achterstand in de breinontwikkeling die doorwerkt voor toekomstige ontwikkelkansen van een kind.

 

 

 

ERVARINGEN

Om de kwaliteit van de opvang rond de baby optimaal te maken kijken we naar welke ervaringen direct invloed hebben op de ontwikkeling:

→ Interacties met volwassenen.

→ De binnen-en buitenruimte van de opvang.

→ De dagindeling.

→ De beschikbare materialen en activiteiten die de interacties ondersteunen. De kwaliteit rond de dagelijkse ervaringen wordt ook wel de ‘proceskwaliteit’ genoemd.

 

 

 

ONTWIKKELKANSEN

Omdat de invloed van de ervaringen van 0-jarigen dusdanig groot is voor toekomstige ontwikkelkansen is binnen de nieuwe Wet IKK besloten dat pedagogisch

medewerkers tot het jaar 2023 de tijd gekregen om hun kennis en hun vaardigheden voor het werken met 0-jarigen op een goed niveau te krijgen. Er worden veel baby’s

opgevangen in de gastouderopvang. Om die reden is het belangrijk dat gastouders zich ook ontplooien tot professionele babyopvang. •

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.