Kinderartsen pleiten voor een minder diepe coronaneustest voor kinderen. Dat maakt een test voor hen veel minder belastend. In het buitenland is genoeg bewijs dat een korter stokje prima werkt.
Het is helemaal niet nodig om kinderen te belasten met het stokje dat zo diep de neus in gaat, laten de kinderartsen in het AD weten. Een minder lang alternatief werkt volgens hen goed genoeg. In Oostenrijk testen alle basisschoolleerlingen er wekelijks mee. Ook in de Verenigde Staten is een diepe neustest niet verplicht.
Sabbelwat
De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) adviseert kinderartsen in alle ziekenhuizen de minder belastende test te gebruiken: een speekseltest (ook bekend als sabbelwat) of anders een ondiepe neustest. “Ik zie kinderen na zo’n test op mijn spreekuur en dan zit ik heel dichtbij ze. Ook als ze een valse negatieve test hebben maak ik me daar geen zorgen over, omdat ze weinig virus dragen”, verklaart voorzitter en tevens OMT-lid Károly Illy.
Kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning vindt dat er genoeg bewijs ligt dat de test geschikt is. “De test is bijna net zo sensitief en mensen met een hoge viral load haalt die er zeker uit. Wat je wellicht mist, zijn mensen die heel weinig virus dragen maar dat zijn ook niet degene die het overdragen”, verklaart ze. Zij wijst erop dat de diepe test door sommige kinderen als traumatisch wordt ervaren. Daarom vindt de kinderarts-epidemioloog het extra belangrijk om deze groep snel ondiep te gaan testen.
Breda test al ondiep
Toch wordt de ondiepe methode in de meeste GGD-teststraten nog niet gebruikt. GGD’s mogen zelf bepalen welke gevalideerde tests ze gebruiken. In Breda zijn ondiepe sneltesten al wél de standaard, verklaart GGD West-Brabant. De GGD Amsterdam doet onderzoek naar de gevoeligheid van de ondiepe neustest en hoopt er binnenkort mee te kunnen werken.
Snelle toename
Het aantal kinderen dat zich laat testen neemt de afgelopen weken snel toe. In de eerste schoolweek van 8 februari werden 8153 vier tot twaalfjarigen getest, afgelopen week waren dat er 53.425. Desondanks is er ook een groep ouders die hun kroost daar niet mee wil belasten. Daar hebben ze uiteenlopende redenen voor. Een veelgehoorde is dat ze ‘echt niet zo’n diepe staaf in de neus van hun kind laten duwen’.
Sinds de heropening van de basisscholen moet een klas in quarantaine bij één positieve leerling of leerkracht. Het advies is dat alle kinderen zich op dag vijf laten testen. Als die negatief is, mogen ze terug naar school. Laten ouders hun kinderen niet testen, moeten ze tien dagen thuis blijven.
Bron: ad.nl vakbladvroeg