Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Gratis app vermindert angst en spanning voor medische handeling

Angst en spanning verminderen bij kinderen die een medische handeling ondergaan. Niets minder beoogt de gratis Hospital Hero app. De app ondersteunt kinderen van 4 tot 10 jaar voor, tijdens en na hun ziekenhuisopname. Bijzonder is dat de app voor ieder ziekenhuis op maat wordt ingericht.

De app is ontwikkelt op initiatief van Stichting Hospital Hero. De naar de stichting genoemde Hospital Hero app is zo succesvol dat deze ook ingezet kan worden in andere ziekenhuizen. De animo hiervoor is groot.

De  app is bedacht door Nicole Donkel en Veronique van Noort, twee kinderverpleegkundigen van het WAKZ, het kinderziekenhuis van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Kinderen kunnen via de app met het door hun gekozen dier thuis alvast een handeling oefenen, zoals het meten en wegen. Eenmaal in het ziekenhuis biedt de app veel afleiding. Dit gebeurt op een leuke en speelse manier. Zo kunnen kinderen op zoek naar virtuele dieren door QR-codes te scannen. Deze zijn verstopt in verschillende ruimtes op de polikliniek.

Op maat voor elk ziekenhuis

Ziekenhuizen die de app willen gebruiken, kunnen zich melden bij Hospital Hero. Tijdens een intakegesprek wordt samen met de afdeling gekeken hoe de ziekenhuisreis er voor kinderen uitziet. Plus welke onderzoeken of handelingen er plaatsvinden. De app wordt daar vervolgens op ingericht. Zo worden er foto’s van de behandel- en wachtkamer van het ziekenhuis gebruikt. Ook de mascotte van het ziekenhuis wordt in de app verwerkt. Voor de zorgverleners zelf kost het geen extra tijd.

Goede aansluiting op zorgreis

Een belangrijk verschil met soortgelijke initiatieven is dat in de Hospital Hero app de hele zorgreis van het kind centraal staat. “Wij kijken niet alleen naar het moment dat het kind in de behandelstoel zit, maar juist ook naar alle momenten eromheen: voorafgaand, tijdens en erna. Want als we kijken hoe gespannen kinderen en hun ouders binnenkomen, dan denken we juist daar een deel van de spanning te kunnen beperken”, legt Donkel uit.

De app is mede tot stand gekomen dankzij een schenking aan het project ‘Glimlach’ van de stichting Kinderziekenhuizen van Oranje.

Informatie over de app

Meer weten over de Hospital Hero app? Neem dan contact op met Charlotte Poot, charlotte@hospitalhero.nl  

bron : vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.