Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Gebruik alcohol door moeder én vader vóór conceptie risicofactor

Wensouders zouden al ruim voor de conceptie alcohol moeten mijden om hun nakomelingen te beschermen tegen een aangeboren hartafwijking. Dit is de voorzichtige conclusie uit een recente meta-analyse waarin naar zowel de rol van de moeder als naar van de vader is gekeken. De laatste wordt afgeraden om minimaal zes maanden voor de (gewenste) bevruchting nog alcohol te drinken en aan vrouwen een jaar.

Een aangeboren hartafwijking (congenital heart disease, CHD) kan de kans op coronaire hartziekten in het latere leven verhogen, zelfs na chirurgische behandeling en is de voornaamste oorzaak van perinatale sterfte. De onderzoekers verzamelden gegevens uit publicaties uit de periode tussen 1991 en 2019. Ze analyseerden 55 studies waarin 41.747 baby’s met CHD werden geteld en 297.587 controles (zonder CHD).

Toename risico

Na analyse bleek alcoholconsumptie drie maanden voor de zwangerschap of gedurende het eerste trimester door de aanstaande vader geassocieerd met een 44% hoger risico op CHD en door de aanstaande moeder met een 16% hoger risico vergeleken met niet drinken. Wanneer aanstaande ouders meer dan vijf alcoholconsumpties per keer drinken, is dit geassocieerd met een 52% hoger risico als het om de vader gaat en 16% als het de moeder betreft.

Bij een toename van alcoholgebruik neemt het risico op CHD geleidelijke toe. Voor specifieke CHD-fenotypes vonden de onderzoekers een 20% hoger risico op Tetralogie van Fallot (een combinatie van vier afwijkingen in de hartstructuur) vergeleken met aanstaande moeders die geen alcohol drinken.

Adviezen

Aan de hand van deze resultaten adviseren de onderzoekers mannen met een kinderwens om minimaal zes maanden voor de (gewenste) bevruchting geen alcohol te drinken. Aan vrouwen adviseren ze al een jaar voor de bevruchting te stoppen met alcohol drinken. De onderzoekers erkennen dat het hier gaat om een observationele studie die geen oorzakelijk verband aantoont en ook niet bewijst dat drinken door de aanstaande vader schadelijker is voor de nakomelingen dan drinken door de aanstaande moeder.

Parental alcohol consumption and the risk of congenital heart diseases in offspring: An updated systematic review and meta-analysis

Bron: voedingsgeneeskunde.nl vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.