Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Gastblog Natascha van der Post – Kinderopvang nog steeds niet serieus genomen

Ik durf het bijna niet meer te zeggen, “tot mijn grote verbazing”… Inmiddels is het geen verbazing meer maar een grote teleurstelling dat de kinderopvang (waaronder ook gastouderopvang) wederom niet serieus wordt genomen door de politiek en in het bijzonder het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Vorige week kwam het bericht naar buiten dat de kinderopvangtoeslag met maar liefst 6,01 procent omhoog ging. Dat lijkt heel mooi maar herinner je de discussie van vorig jaar nog? Toen was een deel van de verhoging een correctie van het jaar daarvoor. Die lijkt bij de vaststelling van 2024 helemaal verdwenen. De tussentijdse correctie begin 2023 blijkt ook nu veel te laag te zijn. Ook de vaststelling voor 2024 komt niet eens in de buurt van de inflatie. Weet je nog? Huurprijzen met minimaal 8 procent omhoog, cao flink omhoog, energieprijzen soms wel meer dan verdubbeld. Maar dat lijkt men even vergeten.

Daar komt nu bovenop dat de berichtgeving vanuit SZW niet juist is. Er gaat namelijk nog € 0,02 van de verhoging af. De werkelijke verhoging wordt dus 5,81 procent voor de kinderopvang en 5,69 procent voor de gastouderopvang. Je begrijpt naast het feit dat de verhoging veel te laag is, wordt het voor kinderopvangondernemers en gastouders bijna onmogelijk om hun bedrijf nog voort te zetten. Het doel uit het coalitieakkoord om kinderopvang toegankelijker te maken wordt compleet om zeep geholpen.

‘Zonder kinderopvang geen toekomst!’

Ondanks dat het nieuwe stelsel is uitgesteld zou het nu al een mooie stap zijn om de vergoeding voor ouders te verhogen (zeker voor de lage inkomens), zodat meer kinderen van de opvang gebruik kunnen maken. Wellicht motiveert dat ondernemers en organisaties dan meer aanbod te creëren in plaats van te stoppen. Een win-winsituatie lijkt me.

Transparantie, zorgvuldigheid en vertrouwen zijn kernwoorden die zo belangrijk zijn bij dit soort processen. Helaas blijkt door dit soort onvolledige berichtgeving dat dit lastig is. Wat zouden we graag als branchevereniging het belang van kinderopvang willen benadrukken. Zonder kinderopvang geen werkgelegenheid. Zonder kinderopvang geen sociale maatschappij. Zonder kinderopvang geen toekomst!

Natascha van der Post is voorzitter van de BrancheVereniging voor Ondernemers in de Kinderopvang, BVOK. Lees dit uitgebreide interview met Van der Post: BVOK-voorzitter Natascha van der Post: ‘Ik wil verbinden’
bron : kinderopvangtotaal

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.