Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Fins onderzoek: ‘Stressniveau kinderen thuis hoger dan in de kinderopvang’

Kinderen ervaren gemiddeld meer stress wanneer zij op de kinderopvang zijn dan thuis. Het is een van de belangrijkste – en meest uitgemeten – conclusies die Sanne de Vet deed in haar promotieonderzoek naar stress bij jonge kinderen in de kinderopvang. Finse onderzoekers concluderen juist het tegendeel.

Onderzoekers van de Universiteit van Leiden deden jarenlang onderzoek naar het stressniveau en welbevinden van jonge kinderen en hun ouders bij de (her)start op het kinderdagverblijf.

Sanne de Vet werkte mee aan dit onderzoek. Hoewel het onderzoek genuanceerder is dan dat, was een van de belangrijkste conclusies: kinderen ervaren gemiddeld meer stress wanneer zij op de kinderopvang zijn dan thuis. Enige nuance is daarbij op z’n plaats: de mate van stress die kinderen ervaren hangt af van verschillende factoren.

Onderzoek Sanne de Vet

In KinderopvangTotaal, de podcast zegt zij daarover: ‘Vooral in de middag laten kinderen een piek zien in het cortisolniveau; een indicatie dat kinderen stress ervaren. Dat ging samen met nog meer factoren, zoals leeftijd en het aantal uur in de kinderopvang. Meer uur per week hing over het algemeen samen met een grotere stressreactie. Maar kinderen die maar één dag gaan, daarbij zagen we dat zij moeite hebben met wennen. Iets daar tussenin is ideaal, zoals je vaak in Nederland al ziet.’

Naar aanleiding van haar onderzoek naar baby’s in de kinderopvang, zegt zij: ‘Baby’s ervaren net iets meer stress in de kinderopvang dan thuis. Zij zijn kwetsbaar; ook kleine handelingen zoals een luier verschonen, kan een stressreactie oproepen. Het stresssysteem in hun lichaam moet nog afgesteld worden en is nog volop in ontwikkeling. Dat reageert op de omgeving: is de baby in een stressvolle omgeving, dan zal dat stresssysteem sneller geactiveerd worden. Voor hun stressregulering zijn zij nog afhankelijk van de verzorger, het is belangrijk je daar bewust van te zijn.’

Fins onderzoek

Het onderzoek in Finland schetst een ander beeld. In het onderzoek werden speekselmonsters afgenomen van meer dan 200 kinderen van 2 jaar oud. De helft van hen ging naar het kinderdagverblijf, de andere helft bleef thuis. Opvallend: de kinderen die thuisbleven hadden een hoger cortisolniveau in hun speeksel dan de kinderen die naar het kinderdagverblijf gingen. Ook volgden de kinderen die naar de kinderopvang gaan een vaster slaap-, wakker- en eettijden-patroon dan de kinderen die thuisbleven. Dat zou volgens onderzoeker Katja Tervahartiala liggen aan de voorspelbare routines in de meeste Finse kinderdagverblijven.

Er waren meer factoren die invloed kunnen hebben op het hogere cortisolniveau van de kinderen die thuisbleven. Lees meer over het onderzoek op Kek Mama >>

 

bron : kinderopvangtotaal

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.