Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

FD niet enthousiast over geldinjectie kinderopvang

Miljarden meer naar de kinderopvang of niet. Volgens een analyse in het Financiele Dagblad (FD) draagt dit amper positief bij aan arbeidsparticipatie van moeders. Ook voorziet de redactie problemen met wachtlijsten en personeelstekort als de kinderopvang snel groeit.

De belofte van PvdA-voorman Lodewijk Asscher om 2 miljard euro extra uit te trekken voor kinderopvang houdt de gemoederen binnen en buiten de branche bezig. Kinderopvang is een belangrijk verkiezingsthema. En één waar Asscher zich een week voor de verkiezingen mee wil profileren.

Kostenpost

De 2 miljard euro die Asscher wil uittrekken voor kinderopvang is een verdubbeling van het bedrag dat het kabinet er nu voor vrijmaakt: 2,5 miljard euro per jaar. Met een totaalbedrag van 4,5 miljard euro, wordt de kinderopvang een serieuze kostenpost die volgens het FD duurder is dat de uitgaven van het ministerie van Wonen en Rijksdienst en die van Economische Zaken.

Arbeidsmarkt

Het FD is niet onder de indruk van de motivatie van Asscher om meer geld voor kinderopvang uit te trekken. Hij zei dat beide ouders gemakkelijker kunnen werken omdat de kinderopvang door de extra uitgaven gemiddeld 1000 euro goedkoper wordt per jaar. De krant haalt er cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) bij waaruit blijkt dat weinig moeders meer uren gaan werken als kinderopvang goedkoper wordt. Andersom was de arbeidsparticipatie van moeders niet opvallend lager toen het kabinet Rutte-I het mes zette in de kinderopvangtoeslag. Ouders weken toen uit naar informele kinderopvang door familie (vaak grootouders).

Laag opgeleide gezinnen

CPB-cijfers uit 2010 laten een vergelijkbaar resultaat zien. De investeringen van het kabinet-Balkenende IV heeft volgens het CPB ‘een beperkt positief effect gehad op de arbeidsparticipatie’. Volgens het SCP is een hogere kinderopvangtoeslag wel gunstig voor kinderen van laagopgeleide ouders die zich met kinderopvang beter kunnen voorbereiden op de basisschool. Deze groep maakt nu nog weinig gebruik van kinderopvang, al zou dat volgens het FD niet alleen komen door de kosten, maar ook door een andere opvatting over werkende moeders en kinderopvang.

Personeelstekort

Tot slot haalt het FD het personeelstekort in de kinderopvang aan waar in sommige steden nu al sprake van is. ‘Dat belooft nog wat als de PvdA-wens wordt ingewilligd dat ook kinderen van niet-werkende ouders straks gesubsidieerd naar de opvang mogen.’

Bron: FD.nl

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.