Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Eén op de drie zwangeren gebruikt foliumzuur te kort

Ongeveer een derde van de zwangere vrouwen in Nederland gebruikt foliumzuur niet volgens voorschrift. Meestal wordt het te laat gestart, en soms ook niet lang genoeg gebruikt. Dit blijkt uit het onderzoek van Moeders van Morgen, het kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelen rondom de zwangerschap. Betere voorlichting over het gebruik van foliumzuur bij een zwangerschap is belangrijk.

Het advies is om tenminste vier weken voor de bevruchting tot acht weken erna foliumzuur te slikken. Dit is belangrijk om aangeboren afwijkingen aan het centraal zenuwstelsel van het ongeboren kind (neurale-buisdefecten) te voorkomen.

Risicogroepen

Onderzoek onder ruim 4000 deelneemsters aan Moeders van Morgen in de afgelopen vijf jaar liet zien dat bijna alle vrouwen foliumzuur gebruikten in het begin van de zwangerschap. Van de vrouwen gebruikte 34% foliumzuur echter niet de hele aanbevolen periode.

Risicogroepen die speciale aandacht verdienen zijn:

Vrouwen

  • van 25 jaar of jonger of
  • die niet in Nederland zijn geboren of
  • met een laag/gemiddeld opleidingsniveau of
  • waarbij het niet de eerste zwangerschap was.

Tijdig starten

Uit het onderzoek blijkt ook dat de afgelopen vijf jaar het percentage vrouwen dat periconceptioneel geen foliumzuur gebruikt is gedaald. Daar staat tegenover dat het percentage niet-correct gebruik niet is veranderd. Bij de foliumzuurvoorlichting dient de nadruk te liggen op het belang van tijdig starten. Deze informatie wordt idealiter in een preconceptioneel zorgtraject aangeboden

Onderzoek Moeders van Morgen: gebruik foliumzuur volgens voorschrift rondom zwangerschap blijft een aandachtspunt >>

Bron: lareb.nl, vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.