Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Dwing jonge kind niet om bord leeg te eten

Laat jonge kind bepalen hoeveel het eet en de ouder wat en wanneer. Dat is de beste manier om kinderen vanaf babyleeftijd gezond te leren eten, concludeert promovendus Merel van Vliet. ‘Dwing kinderen niet om hun bord leeg te eten’, luidt haar advies aan ouders.

Van Vliet promoveerde onlangs aan de Universiteit Leiden. Haar proefschrift bestudeert de interactie tussen ouder en kind tijdens eetmomenten, en welke rol de kwaliteit van deze interactie speelt in het eetgedrag van baby’s en peuters. Bevindingen komen voort uit de longitudinale RCT studie Baby’s Eerste Hapjes, waaraan ruim 240 ouder-kind paren deelnamen. Binnen de overkoepelende studie werden twee adviesprogramma’s voor ouders getoetst: één met focus op het bevorderen van groente bij kinderen (wat), en één met focus op het bevorderen van sensitief voedingsgedrag tijdens eetmomenten (hoe).

Sensitief

Dit proefschrift laat onder andere zien dat ouders van peuters het moeilijker vinden om sensitief te zijn tijdens maaltijden, dan tijdens het spelen met hun kind. Daarnaast kwam naar voren dat video feedback de sensitiviteit van ouders tijdens maaltijden kan vergroten. In een van de programma’s werden de eetsessies gefilmd en kregen de ouders achteraf feedback op hun aanpak. Hierna gingen sommige ouders iets sensitiever te werk. Ze stopten bijvoorbeeld met het aanbieden van eten als het kind aangaf genoeg te hebben gehad. Maar dit zorgde vooralsnog niet voor significant beter eetgedrag (meer groente eten, niet meer eten bij geen honger) van hun kroost.

Wel werd in de groep die zowel videocoaching als adviezen over groente ontving het laagste percentage kinderen met overgewicht gevonden, op zowel 18 als 24 maanden. Daarentegen leidde geen van beide interventies tot betere kinduitkomsten (zoals groente-inname of zelfregulatievaardigheid).

Vervolgstudie onder andere doelgroep

Omdat deze onderzoeksgroep als geheel het op vele uitkomstmaten heel goed deed, kunnen we voorzichtig concluderen dat deze groep de adviezen wellicht niet zo hard nodig had. Hiermee is het interessant voor vervolgonderzoek om beide interventieprogramma’s in meer kwetsbare groepen te onderzoeken, zoals kinderen met een hoge mate van kieskeurig eetgedrag, of gezinnen in meer kwetsbare wijken. Van Vliet: ‘Ongezond eetgedrag is een groot maatschappelijke probleem, en met het oog op preventie van overgewicht en obesitas zijn meer studies hard nodig.’

Link naar proefschrift

Het proefschrift is hier te vinden:

Mealtime interactions: the role of sensitive parental feeding behavior in the first years of life >>

Bron: Universiteit Leiden/Persbericht vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.