Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Draagdoekmethode ondersteunt kwetsbare gezinnen in armoede

Wat zijn werkzame elementen in een aanbod voor baby’s die opgroeien in kwetsbare gezinnen in armoede? Naar die vraag doet Tilburg University onderzoek. Centraal hierin staat een nieuwe aanpak, Cuddle & Care, ontwikkeld met jonge ouders in armoede zélf. Belangrijk element vormt een draagdoek. Tilburg University is nu op zoek naar ouder-babygroepen die deze methodiek de komende jaren willen testen.

Armoede treft ongeveer één op de tien baby’s en peuters in Nederland en maakt hen kwetsbaar. Het vermindert hun kans, zowel psychisch als lichamelijk, om gezond op te groeien. Ouders in deze situatie zoeken meestal niet graag hulp, omdat ze zich schamen. Ze ervaren dat de maatschappij een sterk oordeel over hen heeft. Hulpverleners kunnen deze ouders dan ook maar moeilijk bereiken.

Onderzoeksvragen

Het project Cuddle & Care wil de negatieve gevolgen van armoede  voorkomen. Met het oog hierop wil Tilburg University drie dingen onderzoeken:

  • Hoe ouders het beste kunnen worden bereikt om mee te doen;
  • of het project inderdaad een goed effect heeft op de ouder-kindrelatie en het welzijn van de ouders;
  • welke onderdelen van het project waardevol zijn voor de ouders, oftewel: wat werkt voor wie wanneer.

Cuddle & Care nu

\Het project Cuddle & Care zet in op een geïntegreerde aanpak van zowel financiële ondersteuning als ondersteuning van de relatie tussen ouder en baby. Dit gebeurt door het geven van advies in lokale ouder-kindcafés in combinatie met het aanreiken van een gratis draagdoek door een draagdoekconsulent. Deelnemers komen bijeen in een ouder-babygroep. Een geschoolde groepscoördinator regelt alles. Deelnemers zijn erg tevreden en de uitkomsten lijken positief. Zo voelen de ouders zich na afloop meer intiem met hun baby en kalmeerde het dragen zowel henzelf als hun baby. Ook stimuleert de deelname het geven van borstvoeding en verbetert het financieel overzicht.

In de praktijk ging het tot nu toe om tienermoeders en hun baby’s, maar het project kan breder worden ingezet.

Meedoen aan onderzoek

Tilburg University komt graag in contact met organisaties die interesse hebben om ‘Cuddle & Care’ te implementeren. Vanuit het onderzoek wordt onder meer ondersteuning geboden bij de implementatie.

Neem bij interesse contact op met de onderzoeker Rachel Verweij, r.verweij_1@tilburguniversity.edu; 013 – 466 2977

bron : vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.