Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Boek steekt vaderschap tijdens eerste 1000 dagen hart onder de riem

Recensie Vader op komst. Wat je als moderne vader kunt verwachten(en doen!)’ door Bob de Raadt

Willem Bisseling (1982) is literair agent en schrijver en dat is goed te merken in dit boek. De hoofdstukken hebben humorvolle titels, die direct raken. Ze nemen je meteen op sleeptouw in de wereld van de ‘zwangere en pas bevallen’ vader. Het boek bevat een bonte stoet aan items, tips, adviezen, lijstjes en aandachtspunten voor het vaderschap tijdens de eerste 1000 dagen.

De auteur heeft zijn boek ingedeeld in vier hoofdthema’s: de zwangerschap, de bevalling, de kraamtijd en de komst van het tweede kind. Een veelheid aan onderwerpen, bezien door de vaderbril van de schrijver.

Vallen en opstaan

De auteur maakt gebruik van zijn eigen ervaringen en geeft daardoor nuttige adviezen. Deze helpen de lezer op weg om zich te oriënteren in de wereld van het vaderschap tijdens de eerste 1000 dagen. Willem Bisseling vertelt openhartig over het vallen en opstaan in het nieuwe bestaan, de taakverdeling tussen beide ouders en intimiteit na de bevalling. De kraamhulp krijgt bovendien van hem goede credits: onverwachts zijn de ouders daar enorm mee geholpen.

Praktische zaken

Vaderschap betekent het verrichten van veel denk- en organisatiewerk. In het boek blijft niets onbesproken en dat is de waarde ervan.. ‘Vaders op komst’ bevat zowel tal van eyeopeners voor de nieuwe, onbekende wereld van aanstaande vaders als bruikbare reminders wanneer een tweede kind op komst is.

Een greep uit de beschreven ervaringen en thema’s:

  • de ontwikkeling van een baby
  • over de verloskundige en de kraamzorg
  • het geven van (werk)namen
  • het erkennen van je kind
  • over oppas en dagopvang
  • over de geboorte en pijnbestrijding
  • over fles- en borstvoeding
  • over huilgedrag en nachtrust
  • over kraambezoek
  • de eerste vakantie met je baby

Kompas in de geboortezorg

‘Vader op komst’ bevat een schat aan informatie. Het boek is bovendien prettig geschreven, goed leesbaar en overzichtelijk ingedeeld. Het helpt vader voor en na de geboorte echt op weg als kompas in de geboortezorg. Compliment aan de schrijver om de veelheid van onderwerpen op deze wijze aan te bieden. Professionals in de geboortezorg kunnen deze handreiking prima aanbevelen aan vaders die op zoek zijn naar ervaringen van een andere vader. Dat helpt vaderemancipatie te bevorderen.

Bob de Raadt is freelance contextueel maatschappelijk werker, assistent onderzoek Erasmus MC, gastdocent Erasmus MC Academie, boekenrecensent/auteur, vader & vadercoach, pastorale counseling, lid Connect2Grow/Connect2Fathers, spreker, blogger bij vakbond CGMV, lid KlankBordGroep Zuyd Hogeschool Sittard. Pensionado sinds juni 2022.

 

 

 

 

 

 

bron : vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.