Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Blog Ingrid van den Bunder – Groente: zet je tanden erin!

Eerlijk is eerlijk: ik lust niet alle groentes. Maar, ik proef wel alles. Dat heb ik van huis uit meegekregen. Proeven moest. Zoals asperges. Ik heb altijd de mogelijkheid gehad om alles te proeven en om veel verschillende groentes te eten.

Voor veel van onze peuters geldt dat niet. Soms is die aandacht van ouders voor gezonde voeding er gewoonweg niet. Soms hebben ouders een ander idee van gezonde voeding. In sommige gevallen is de financiële mogelijkheid er niet of worden er andere keuzes gemaakt. Daarom heeft gezonde voeding al heel lang een belangrijke plek in het programma van peuteropvang Heerlen (POVH).

Aandacht voor groente

Dit schooljaar besteden we nog eens éxtra aandacht aan het eten van groente. Maar ook fruit, water drinken en bewegen blijven we onder de aandacht brengen. Dat doen we met het thema ‘Groente…zet je tanden erin’. Als aftrap van dit thema kregen al onze peuters van peuteropvang Heerlen een groenteboxje. In dat fleurige bakje kunnen de peuters groente of fruit meenemen naar de peuteropvang. Want Samen met de GGD, JOGG en de Aldi (die dit project steunen, de Aldi onder andere met vouchers voor gratis groente) gaan we op weg naar de gezonde kinderopvang.

Coach Gezonde Kinderopvang

Negen medewerkers van POVH hebben ondertussen al de training ‘coach gezonde kinderopvang’ gevolgd. Deze coaches spelen in de toekomst een grote rol in het inpassen van het beleid binnen de organisatie. Tijdens de studiedag in november gaan we alle medewerkers trainen, zodat iedereen voldoende kennis heeft om onze kernwaarden uit te dragen.

Proeven stimuleren

Vaak is het gemakkelijker om toe te geven aan het niet willen proeven van peuters dan om even door te zetten en ze te laten ontdekken dat veel groentes best lekker zijn. Daarom gaan we dit schooljaar aan de slag met recepten en proeverijen. Proeven wordt gestimuleerd en beloond. Groenten worden op verschillende manier aangeboden.

Tot en met december ontvangen de pedagogisch medewerkers iedere twee weken een ‘menukaart’. Deze menukaart is gekoppeld aan een thema uit de gezonde kinderopvang. We hopen ze op die manier inspiratie te geven om op een creatieve manier aan de slag te gaan met voeding, drinken en bewegen. Van de activiteiten worden foto’s gemaakt en op social media gedeeld. Daarmee hopen we ook ouders aan te sporen om thuis met groente proeven aan de slag te gaan. Ook zij kunnen foto’s insturen. Dat inspireert ook weer andere ouders om gezond te proeven en te eten.

Smullen

Dat was de gedachte. En al na een week kunnen we zeggen dat het werkt. Verschillende locaties stuurden foto’s met daarop peuters die groente proeven, die gezonde groente-sushi maken, peuters die naar de supermarkt gaan (meteen een wandeling), groente kopen en die in de locatie gezellig samen opeten. Zelfs in het ‘bakje’ van de gezonde groentedip worden de tanden gezet. Weer een andere locatie maakte een overheerlijke groente-pastasaus. Het was smullen! Een moeder reageerde met een foto van haar zoontje die enthousiast komkommer eet. Want met groente eten heeft de jongeman geen probleem.

Enthousiasme alom. En dit is nog maar het begin! En proeven loont, weet ik uit ervaring. Witte asperges lust ik nog steeds niet, maar groene ondertussen wel!

 

Bron : kinderopvangtotaal

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.