Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Bloeddruk bij zwangeren thuis monitoren via app succesvol

Een hoge bloeddruk is de meest voorkomende complicatie tijdens de zwangerschap. Dit kan voor zowel moeder als kind erg gevaarlijk zijn. Regelmatig controle is daarom gewenst. Digitale thuismonitoring zorgt voor 20 tot 25 procent minder bezoeken aan de polikliniek en drie keer minder opnames. De applicatie levert een kostenbesparing van zo’n 20 procent. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Hans van den Heuvel naar de app SAFE@HOME aan het UMC Utrecht.

Ongeveer 10 procent van de zwangere vrouwen ontwikkelt een vorm van hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Dit kan vervolgens overgaan in zwangerschapsvergiftiging. Tot nu toe moesten zwangeren met een hoog risico op complicaties door hoge bloeddruk regelmatig naar het ziekenhuis voor controle. “Uit ons onderzoek blijkt dat thuismonitoring via de app SAFE@HOME goed bijdraagt aan de verplaatsing van zorg voor hoog-risico zwangeren naar huis”, vertelt Hans van den Heuvel. “Zwangere vrouwen worden minder belast, doordat ze tot wel 25 procent minder naar de polikliniek hoeven te komen voor controle. Ook is er drie keer minder risico op een opname. Dit zorgt voor efficiëntere zorg en 20 procent minder kosten.”

Eigen regie

Thuis monitoren in plaats steeds naar het ziekenhuis gaan voor controle, geeft zwangere vrouwen veel meer vrijheid en flexibiliteit en is bovendien goedkoper. Een ander voordeel van thuismonitoring via de app is dat gedurende de hele zwangerschap gegevens worden verzameld in plaats van alleen tijdens polikliniekbezoeken. Hans: “Nu kan de zwangere zelf elke dag de bloeddruk meten. Deze gegevens komen dagelijks binnen bij de verpleegkundige. Als de verpleegkundige een significante stijging ziet, dan neemt zij of een arts contact op met de zwangere om te kijken of een controle in het ziekenhuis nodig is.

Positief

In totaal namen ruim honderd zwangere vrouwen aan het onderzoek naar thuismonitoring via SAFE@Home deel. De vrouwen waren positief over het gebruik van de app, de bloeddrukmeter en de instructies hiervoor. Bij een verhoogde bloeddruk vullen de vrouwen ook een vragenlijst in, die klachten in kaart brengt die te maken zouden kunnen hebben met hoge bloeddruk waar we mogelijk extra aandacht aan zouden moeten besteden.”

Landelijke vervolgstudie

SAFE@HOME zal vanaf nu worden ingezet voor alle zwangere vrouwen met een hoog risico op complicaties die onder behandeling van het UMC Utrecht staan. Daarnaast loopt nu een landelijke vervolgstudie waarbij we de veiligheid en ervaringen met SAFE@HOME onderzoeken. Er doen nu al tien andere ziekenhuizen mee met de vervolgstudie, die door het UMC Utrecht wordt gecoördineerd.

Bron: skipr.nl vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.