Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Beter/Leven: Hoe (on)gezond is het voor kinderen om lekker op trampolines te springen?

Antwoord op lezersvragen over gezondheid, voeding, leefstijl en psyche. Deze week: Hoe (on)gezond is het voor kinderen om urenlang op trampolines te springen?

Kinderen stuiteren wat af op trampolines tegenwoordig, zowel thuis als in trampolineparken. In 2011 werd de eerste Nederlandse springhal geopend in Amsterdam, in 2016 waren er volgens een brancheonderzoek al 32. Kinderen kunnen trampolinespringen urenlang volhouden, maar er zijn mensen die er snel misselijk van worden of hoofdpijn krijgen. Is dat iets om ons zorgen over te maken? Wat doet al dat heen en weer schudden tijdens springen met de hersenen?

 

 

 

 

Het verbaast de Amerikaanse neuroradioloog Michael Lipton (Albert Einstein College of Medicine) niet dat sommigen hoofdpijn krijgen van trampolinespringen, al is het de vraag of het kwaad kan. Hij onderzoekt breinschade door herhaaldelijke sportbewegingen, zoals koppen bij voetbal. In Amerika is koppen voor kinderen tot 11 jaar sinds 2015 verboden, vanwege het risico op hersenschuddingen. En in Engeland loopt onderzoek onder oud-profvoetballers naar een mogelijke link tussen koppen en dementie. Maar ook zonder bal kan het brein een klap krijgen. ‘Hersenschade is het resultaat van beweging, een versnelling of draaiing, van het brein in de schedel. Impact is niet noodzakelijk’, mailt Lipton. ‘Herhaaldelijke krachtige versnellingen door springen of vallen kunnen verwonding veroorzaken.’ Maar hoeveel snelle bewegingen te veel zijn, en waarom dat per persoon verschilt, zijn nog onbeantwoorde vragen.

Inspanningshoofdpijn

En specifiek het hoofdschudden tijdens trampolinespringen? ‘Er is geen bewijs voor het krijgen van hersenschade door alleen het springen’, zegt kinderneuroloog Zwany Metting (UMC Groningen). Bij hoofdpijnklachten kan het soms ook gaan om inspanningshoofdpijn, zoals sommigen bij fanatiek sporten krijgen. ‘Dat heeft niets met hersenletsel te maken.’

Ook traumachirurg Michael Edwards van het RadboudUMC denkt dat het wel losloopt, zolang een kind niet valt. ‘We krijgen bij veel bewegingen klachten, zonder blijvende schade.’ In een achtbaan bijvoorbeeld. En beweeg je hoofd maar eens snel van links naar rechts, de schouders stilhoudend. Ook dan botsen de hersenen een beetje in de schedel. Daarnaast hebben je evenwichtsorgaan en ogen tijd nodig om te heroriënteren. ‘Doe je dat langere tijd, dan wordt je duizelig.’ Iets soortgelijks gebeurt misschien tijdens trampolinespringen. Dan is het een kwestie van stoppen en uitrusten.

Trampolinespringen brengt wel andere risico’s met zich mee. In 2017 was 1 op de 84 bezoeken aan de spoedeisende hulp – 8.000 in totaal – naar aanleiding van een trampoline-ongeluk, blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. In 88 procent van de gevallen ging het om kinderen tot 15 jaar. Die cijfers waren de afgelopen tien jaar ongeveer gelijk.

Het leeuwendeel van de ongevallen betreft botbreuken en verstuikingen, concludeerden onderzoekers van de Universiteit van Adelaide onlangs. Ingraven of een vangnet helpen lang niet altijd: zo’n 30 procent van de thuisongelukjes kwam door een ongelukkige landing óp de trampoline. In trampolineparken was dat zelfs meer dan de helft.

Geen gekke stunts

Ook Edwards ziet redelijk wat botbreuken door valpartijen op trampolines en springkussens, vooral aan ellebogen en onderbenen. Dat kunnen lelijke breuken zijn, met blijvende schade. ‘Op een trampoline zijn het breekmoment en de kracht van de val anders dan op de grond. Als je van een skateboard valt, vang je jezelf meestal op. Dan breek je misschien een arm, maar je hebt de valbeweging wel gestopt. Op trampolines wordt je weggeslingerd.’

De trampoline bij het grof vuil zetten vanwege valgevaar is misschien wat drastisch. Maar laat kinderen geen al te gekke stunts uithalen, adviseert VeiligheidNL. Zéker niet als ze met meerderen tegelijk springen. En leer oudere kinderen dat ze rustig moeten springen als er kleintjes bij zijn. Voor je het weet hebben ze hun jongere broertje of zusje gelanceerd.

Bron : Volkskrant

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.