Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

App geeft inzicht in afplatting babyhoofdje

Veel baby’s ontwikkelen in de eerste maanden een afplatting van hun hoofdje. Dit gebeurt vaak zonder dat ouders het in de gaten hebben. Een nieuwe app geeft direct inzicht in de mate van afplatting. Steeds meer therapeuten zijn enthousiast.

De JGZ-richtlijn Preventie Wiegendood adviseert ouders om baby’s op de rug te laten slapen. Hierdoor is het aantal kinderen met wiegendood sterk afgenomen. Maar sindsdien ontwikkelt circa 15 tot 20% van alle pasgeborenen een schedelafplatting; in Nederland gaat het jaarlijks om circa 25.000 baby’s.

Vastleggen en volgen

Als een kindje veel op één kant van het hoofdje ligt – door een voorkeurshouding – vertraagt de groei op die specifieke plek. Zo groeit de schedel niet overal gelijk en ontstaat er een scheve of te brede schedelvorm. Maar hoe kun je de vorm van een babyhoofdje objectief bepalen?

Ongeveer 2 jaar geleden kwamen Freek Noz (engineer) en Elly van der Grift (kinderfysiotherapeut) op het idee om de camera van de smartphone te gebruiken om de vorm van een babyhoofdje te meten: een foto van de bovenkant van het hoofdje, waar als referentiepunten de neus en beide oren op staan. Een ontwikkelteam koppelde de foto aan complexe software en dit resulteerde in de Skully Care app. Op de achtergrond werkt artificial intelligence technology (AI). Inmiddels werkt de app snel en AVG-proof. De therapeut maakt een foto en de app doet de rest. De therapeuten zien in de app de beginsituatie staan en in een grafiek het beloop. Circa 250 zorgprofessionals – in Nederland en daarbuiten – zijn al aangehaakt.

Ouderportaal

Ouders kunnen via een ouderportaal de meting van hun kindje inzien. In begrijpelijke taal wordt het resultaat van de meting uitgelegd. In de app staan ook oefeningen om het afplatten tegen te gaan, waaronder instructievideo’s.

Meer weten?

Ga voor meer informatie naar de website van Skully Care : www.skullycare.com. Op de pagina Kennisbank staat achtergrondinformatie, over onder meer de meetgegevens, de afkapwaarden en de validatie/betrouwbaarheid.  Therapeuten die de app willen gebruiken, kunnen op de website een aanmeldformulier invullen. De app kan gedownload worden in de Apple App Store en in de Google Play Store.

bron : vakbladroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.