Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Alcoholgebruik rond zwangerschap verandert gezichtsvorm kind

Het gebruik van alcohol in de periode voor en tijdens de zwangerschap verandert de gezichtsvorm van kinderen. Het verband is al aanwezig bij kleine hoeveelheden alcohol, zelfs als vrouwen stoppen met drinken zodra ze zwanger zijn. De vorm van het gezicht van kinderen kan een aanwijzing zijn voor gezondheids- en ontwikkelingsproblemen. Er bestaat dus geen veilig niveau van alcoholconsumptie tijdens de zwangerschap. 

Dit concluderen onderzoekers van Erasmus MC in het wetenschappelijk tijdschrift Human Reproduction. De onderzoekers vonden een verband tussen blootstelling aan alcohol vóór de geboorte en gezichtsvorm bij negenjarige kinderen. ‘Hoe meer alcohol de moeders dronken, hoe meer veranderingen er waren. De meest voorkomende kenmerken waren een opstaande neuspunt, een verkorte neus, een naar buiten gedraaide kin en een naar binnen gedraaid onderste ooglid,’ zegt onderzoeker in opleiding Xianjing Liu.

Het is voor het eerst dat het verband tussen alcoholconsumptie van de moeder en gezichtsvorm van het kind beschreven wordt bij kleine hoeveelheden alcohol. De bevinding is belangrijk omdat de vorm van het gezicht van kinderen een aanwijzing kan zijn voor gezondheids- en ontwikkelingsproblemen. Aangezien dit een observationeel onderzoek is, kan niet worden aangetoond dat alcoholgebruik de veranderingen in gezichtsvormen veroorzaakt, maar alleen dat het ermee samenhangt.

Gezondheidsspiegel

Het gezicht weerspiegelt volgens de onderzoekers de gezondheid van een kind. ‘Blootstelling aan alcohol vóór de geboorte kan aanzienlijke negatieve gevolgen hebben voor de gezondheidsontwikkeling van een kind. Als een moeder regelmatig veel drinkt, kan dit resulteren in FAS, het Foetaal Alcoholsyndroom. Wij tonen nu voor het eerst aan dat er ook een verband is tussen alcoholgebruik in lichte mate en vóór de zwangerschap en de vorm van het gezicht van het kind. Dit is ook de eerste studie die de vraag onderzoekt bij kinderen met meerdere etnische achtergronden’, aldus onderzoeksleider Roshchupkin.

Ook bij zeer weinig alcohol

De onderzoekers vonden echter ook een verband tussen blootstelling aan alcohol en gezichtsvorm als de moeders voor of tijdens de zwangerschap zeer weinig dronken. Het ging om minder dan 12 gram alcohol per week, dat is gelijk aan een klein glas wijn van 175 ml of een glas bier van 330 ml.

Bij kinderen op dertienjarige leeftijd was er geen verband meer te vinden tussen alcoholgebruik en gezichtsvorm. Roshchupkin: Het is mogelijk dat de veranderingen afnemen of raken verdoezeld door normale groeipatronen naarmate een kind ouder wordt. Maar dat betekent niet dat het effect van alcohol op de gezondheid ook verdwijnt. Daarom benadrukken wij dat er geen veilig niveau van alcoholconsumptie tijdens de zwangerschap bestaat. En dat het raadzaam is om reeds vóór de conceptie te stoppen met het drinken van alcohol. Zo kan men ervoor zorgen dat de gezondheid van het kind niet wordt aangetast.’

Bron: amazingerasmusmc.nl, vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.