Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

AI-model voorspelt verstandelijke ontwikkeling premature baby

De langetermijnuitkomsten van extreem premature baby’s al vroeg in hun leven voorspellen. Niets minder doet een AI-model van onderzoekers van het UMC Utrecht. Het model kan bepalen welke baby’s tijdens hun ontwikkeling te maken kunnen krijgen met een verstandelijke beperking. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in The Lancet Digital Health.

Baby’s die voor de 28e week worden geboren, lopen een zeer hoog risico op langdurige problemen met hun cognitie en motoriek. Het vroegtijdig voorspellen van deze potentiële problemen is van cruciaal belang. Dit stelt zorgverleners in staat om vanaf het begin ondersteuning op maat te bieden. Deze onderzoeksbevindingen zijn een belangrijke stap in de ontwikkeling van een hulpmiddel voor vroegtijdige detectie. De hoop is dat het ouders en medische teams in de toekomst kan helpen om kwetsbare kinderen beter te ondersteunen.

Hersenactiviteit analyseren

Het AI-model bleek in staat om met behoorlijke nauwkeurigheid vast te stellen welke kinderen later in hun kindertijd mogelijk een verstandelijke beperking zouden kunnen krijgen. Het model analyseerde opnames van de elektrische activiteit van de hersenen, EEG’s genaamd, van 369 baby’s in de eerste drie dagen na de geboorte. Het was in staat om met een nauwkeurigheid van ongeveer 80 procent onderscheid te maken tussen kinderen met een laag IQ en kinderen met optimale resultaten op vroege schoolleeftijd. Dit soort kennis is van onschatbare waarde”, aldus neonatoloog Maria Luisa Tataranno. “Het betekent dat extra hulp, middelen en zorg kunnen worden ingezet waar ze het hardst nodig zijn, vanaf de allereerste dagen. Een nauwkeurige voorspelling kan deze ouders geruststellen of ze helpen zich voor te bereiden op wat er in het verschiet ligt.” Ze waarschuwt dat er nog wel veel werk moet worden verzet om zo’n hulpmiddel daadwerkelijk aan het ziekenhuisbed te krijgen.

Betere voorspellingen doen

Het team van het UMC Utrecht wil de komende jaren verder werken om het AI-model beter te maken. “EEG is nog maar het begin”, vertelt Xiaowan Wang, een promovendus in biomedische techniek en de eerste auteur van het artikel. “We zijn van plan om meer soorten medische gegevens op te nemen, zoals MRI-scans van de hersenen, en gegevens over zuurstofgehalte in het bloed en mogelijk zelfs bewegingspatronen van baby’s, om onze voorspellingen te verfijnen.” Het streven is om een uitgebreid en nauwkeurig model te creëren dat verschillende gezondheidsindicatoren
omvat.

Zorgpad op maat

De onderzoekers zien een toekomst voor zich waarin AI helpt om de gezondheidsresultaten van baby’s met grote nauwkeurigheid te voorspellen, zodat elk kind een op maat gemaakt zorgpad krijgt dat aansluit bij zijn of haar unieke behoeften. Dit onderzoek is een stap in de richting van die toekomst, waarin technologie en geneeskunde met elkaar verweven zijn om alle kinderen de best mogelijke start in het leven te geven, ongeacht hoe vroeg ze ter wereld komen.

Bron: persbericht UMC Utrecht , vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.