Lijst met vrijgestelde diploma’s voor gastouders

Als u beschikt over een ervaringscertificaat of een diploma van één van de onderstaande opleidingen dan hoeft het diploma MBO-2 Helpende Zorg en Welzijn niet meer behaald te worden. U krijgt hiervoor vrijstelling. Wel dient u in het bezit te zijn van het certificaat Eerste Hulp aan Kinderen. Krokodilletje kan voor u helpen de opleiding Helpende Zorg en Welzijn verzorgen niveau 2 evenals het certificaat Eerste Hulp aan Kinderen. Mocht u geïnteresseerd zijn dan kunt u dit middels het contactformulier aangeven.

Wilt u gastouder zijn, maar staat uw diploma niet op de lijst? Dan kunt u bij DUO laten uitzoeken of uw diploma tóch voldoet. Het kan zijn dat uw opleiding alleen maar in naamgeving verschilt van een opleiding op de lijst. Of dat de opleiding inhoudelijk voor meer dan 90% overeenkomt met een van de referentieopleidingen. Klik hier voor meer informatie over hoe u uw diploma kunt laten beoordelen.

Controleer uw diploma

Controleer of uw diploma in de lijst van kwalificerende opleidingen staat. De naam moet exact hetzelfde zijn als die in de lijst. Is dat het geval? U mag meteen starten als gastouder.Hebt u een ander diploma? Kijk of uw opleiding lijkt op 1 van de referentie-opleidingen. Is dat het geval? Vraag dan erkenning van uw diploma aan met het formulier Aanvraag erkenning beroepskwalificatie gastouder. DUO onderzoekt dan of u mag werken als gastouder.

 

Staat uw diploma niet op de lijst van kwalificerende opleidingen, en lijkt uw diploma niet op 1 van de referentie-opleidingen? Dan is uw diploma ongeschikt.

Lijst van kwalificerende opleidingen voor het beroep van gastouder PDF, 30KB

Lijst van referentie-opleidingen voor het beroep van gastouder PDF, 17KB

Aanvraag erkenning beroepskwalificatie gastouder PDF, 101KB

 

Ongeschikte diploma’s

U mag alleen als gastouder werken als u een geschikt diploma hebt. Hebt u een diploma uit onderstaande lijst? Dan voldoet u niet aan de voorwaarden. Erkenning aanvragen heeft dan geen zin.

  • universitaire diploma’s
  • branchediploma’s
  • documenten van niet-afgeronde opleidingen
  • diploma’s van INAS of INTAS-opleidingen
  • diploma’s op het gebied van gezinsverzorging, kraamverzorging, bejaardenverzorging
  • documenten van cursussen en workshops
  • diploma’s van lerarenopleidingen die niet in de lijst van kwalificerende opleidingen staan
  • diploma’s van paramedische beroepen en medische beroepen (fysiotherapeut, doktersassistent, logopedist, apothekersassistent)

 

Buitenlands diploma

Hebt u een niet-Nederlands diploma? Als u in Nederland in de kinderopvang wilt werken, dan moet u erkenning van uw buitenlandse opleiding aanvragen. Alleen EU-burgers kunnen erkenning aanvragen.

Contact

Voor vragen kunt u tussen 9.00 en 12.00 uur bellen met de afdeling Diploma-erkenning en Legalisatie: 050-599 8036. U kunt ook een e-mail sturen naar ks.dw@duo.nl.

 

Direct inschrijven voor gastouders

Schrijf u hieronder in als gastouder als u uw profiel wilt laten plaatsen op de opvangmarkt of als u al een gezin heeft waarvoor u de opvang gaat verzorgen en Gastouderbureau Krokodilletje u hiermee van dienst kan zijn.
DIRECT INSCHRIJVEN

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.